Intenzivne padaline i udari vjetra otežavaju odvijanje prometa

prometne
Također, policija će iz prometa isključivati vozila koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu.

Na području Romanije na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica na snazi je zabrana prometovanja za teretna vozila, navodi BIHAMK.

Na ostalim dionicama koje prolaze preko planinskih prijevoja, obvezna je uporaba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i tegljačima.

I na putevima u nižim predjelima kolnik je zasnježen, izuzev dionica u južnim krajevima gdje se prometuje po mokrom kolniku.

Na putevima u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira snježne nanose. Izdvajaju se putni pravci Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, Livno-Kupres i Livno-Mrkonjić-Grad.

Vozačima na svim dionicama savjetuje se opreznija vožnju i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), izmijenjen je režim prometovanja na dionici magistralnog puta M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru promet preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je promet za teretna vozila ukupne mase veće od 7 tona i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa. Ostala vozila na ovom lokalitetu prometuju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjen je promet za teretna vozila preko 7,5 t.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor.

Foto: Ilustracija