HERA zapaprila Aluminiju

Upravno vijeće HERA-e krajem prošlog tjedna donijelo je rješenje o utvrđivanju cijene električne energije Aluminiju. Za isporuku 100 MWh/h električne energije, što odgovara ekvivalentu ukupne isporuke aluminijskih blokova i trupaca od 60.579 tona godišnje, Aluminij će po novoj odluci plaćati 47,46 eura po MWh. Cijena koju je do sada plaćao bila je 42,86 eura po MWh i ta se cijena odnosila na ovu godinu piše Poslovniportal.ba pozivajući se na informacije Hine.

Nova se, 4,6 eura po MWh viša cijena, odnosi na razdoblje do do 31. prosinca 2012. Promjenu je zatražila HEP-Opskrba s obrazloženjem kako je došlo do promjene uvjeta pod kojima se opskrbljuju povlašteni kupci električne energije u Republici Hrvatskoj. Iz HEP-a ističu kako je HEP-Opskrba promijenila metodologiju obračuna za opskrbu električnom energijom te je, sukladno Zakonu o tržistu električne energije, zatražila usklađivanje za uvjete opskrbe društva Aluminij Mostar koji ima status privremenog povlaštenog kupca na hrvatskom tržištu.

Zebnja u Mostaru

U mostarskoj su tvrtki "krajnje zaprepašteni" odlukom o poskupljenju. "Jednostrano mijenjanje ugovora, i to ugovora koji potpisuju čak četiri strane, nedopustivo je i pravno besmisleno. Aluminij će reagirati putem svog odvjetnika, a javnosti ćemo ovih dana uputiti opširnije očitovanje", reakcija je generalnog direktora Aluminija Ive Bradvice koji je Hina dobila putem glasnogovornika tvrtke. 

Mostarska je tvrtka više puta tijekom ove godine upozorila na visoku cijenu električne energije koju plaća elektroprivredama BiH i HZ Herceg Bosne, a zbog toga i niske cijene metala je krajem srpnja donijela odluku o isključenju 12,5 posto proizvodnih kapaciteta. Početkom ove godine je FERK - Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH povećala Aluminiju cijenu struje sa 48 na 54 eura po MWh. 

Poslovniportal.ba / Hercegovina.info