HDZ i SDA žele riješiti probleme koji odnose dva naroda opterećuju

Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, SDP BIH, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, sda, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, Sulejman Tihić, sda, Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, HDZ BiH, SNSD, SDP, HDZ 1990, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Vijeće ministara BiH, Dragan Čović, HDZ BiH, SDA BIH, HDZ BiH, SDA BIH, suradnja

...na najvišoj razini pred kraj prošle godine, ovih je dana dobio svoju praktičnu potvrdu kroz zajedničke aktivnosti na stabiliziranju stanja u Mostaru.

Bolji odnosi stranaka

Nasilni prosvjedi u kojima su zapaljene županijske i gradske institucije te demolirane prostorije upravo ove dvije stranke, prijetili su da prerastu u ozbiljan međuetnički sukob, što je u Mostaru moglo imati tragične posljedice. Pravodobnom reakcijom političkim struktura, a posebno predstavnika HDZ-a BiH i SDA na lokalnoj razini, uspostavljena je kontrola nad situacijom i spriječena eskalacija nasilja. Daleko od očiju javnosti dvije stranke i dalje rade na stabiliziranju sigurnosne situacije, ali i rješavanju političkih problema.

Danas se očekuje i zasjedanje Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, na kojem bi se mogli deblokirati procesi koji utječu na funkcioniranje vlasti u ovoj nacionalno mješovitoj županiji. Da odnosi SDA i HDZ-a idu uzlaznom putanjom, potvrdili su u nedavnim istupima u Večernjem listu predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović najavljujući nove međustranačke sastanke. Na izravan upit mogu li dvije stranke riješiti probleme koji opterećuju odnose između dva naroda, Izetbegović je dao nedvosmislen odgovor.

- Ako itko može, onda su to SDA i HDZ, ali bit će to mukotrpno, dugotrajno približavanje stavova - poručio je Izetbegović.

Odnosi HDZ-a i SDA su u proteklih dvadesetak godina prolazili kroz različite faze, ali usmjerenost jednih na druge nikada nije dolazila u pitanje. Na različitim razinama dvije stranke su često bile zajedno u vlasti i mnogi pozitivni procesi u državi, Federaciji i županijama pokrenuti su upravo zahvaljujući dogovoru ove dvije stranke. Što je možda i važnije, s obje strane je uvažavana potpora koju unutar svojih naroda imaju HDZ i SDA.

Suradnja i izbori u BiH

Do koje mjere se može jačati suradnja dvije narodnjačke stranke, pokazat će se vrlo brzo. Uz već spomenute probleme u predizbornom razdoblju, vjerojatno će se pokušati uspostaviti čvrst okvir za suradnju nakon izbora. Nije tajna da obje stranke očekuju dobar izborni rezultat, što će ih staviti u poziciju da izravno utječu na kreiranje nove vlasti na svim razinama. U tom svijetlu treba promatrati i intenzivnu komunikaciju stranačkih vrhova u sljedećem razdoblju.

Vecernji list