Granična kontrola: Od Mostara do Dubrovnika skenirani smo čak osam puta!

24.04.2017

Kako piše Dubrovački Dnevnik, kontrole na granicama uvedene po Uredbi EU o zoni Schengen, osim što izazivaju gužve, uistinu znaju biti rigorozne.

Tome je svjedočilo nekoliko turističkih vodiča prošlog vikenda te su se požalili na osobna iskustva.

"Turistički vodič sam godinama i od Mostara do Dubrovnika, i nazad, smo skenirani čak osam puta! Dakle, na svakom graničnom prijelazu su prošli skeniranje, kako vodiči, tako i gosti. To su ljudi u trećoj životnoj dobi koji su došli odmoriti se ovdje i vidjeli su uistinu lijepe stvari, ali to skeniranje koje su morali proći osam puta na relaciji Dubrovnik - Mostar - Dubrovnik im neće ostati u najljepšem sjećanju. To je čisto iživljavanje nad putnicima i potpuni košmar," tvrdi jedan od njih.

Kažu kako im je jasno da su mjere rigoroznije zbog nove Direktive, ali kažu i kako je osam skeniranja pretjerano.

"Po vijestima stalno slušamo kako Slovenci blokiraju granicu i kako su odgovorni za gužve na Bregani i sjevernim prijelazima dok naši tobože propuštaju. I ja bih možda mislio tako da nisam bio svjedok situacije koja vlada i kod nas i činjenici da naši rade gužve prema istočnim granicama naše Županije, dakle prema Crnoj Gori i BiH. Jasno nam je skeniranje na vanjskim granicama, ali je uistinu tragikomično da se Neum skenira gdje se također stvaraju gužve jer idemo iz Hrvatske u Hrvatsku. Konkretno, gosti koji su smješteni u Makarskoj i koji idu za Dubrovnik skenirani su četiri puta. Gosti koji su taj dan išli u Mostar, skenirani su osam puta. To su pretežno strani gosti koji su stigli avionima i koji su već skenirani na aerodromu," tvrde vodiči.


loading...