Gradilište u Svilaju poplavljeno: Problemi s kišom, strojevi spašeni u zadnji tren

Gradilište u Svilaju poplavljeno: Problemi s kišom, strojevi spašeni u zadnji tren
Naime, nekoliko dana obilnih kišnih oborina poplavilo je gradilište, odnosno plato mosta. Izvođač radova je u zadnji tren uspio spasiti strojeve koji su se nalazili na ovoj lokaciji te je tako spriječena velika materijalna šteta. Kako je za Večernji list jučer rekao tajnik Ministarstva prometa i veza BiH Igor Pejić, ovo je već drugi put ove godine da se ovakve stvari događaju.

- Radi se o događajima na koje ne možete utjecati, a koji su nam već u nekoliko navrata stvarali velike probleme, prekidali radove i upravo zbog poplava je prolongiran završetak radova na mostu. Samo brzom reakcijom odgovornih spriječena je velika materijalna šteta. Radovi nisu obustavljeni jer smo došli u fazu kada nam poplavljeni plato ne utječe na tijek radova - rekao nam je jučer tajnik Ministarstva prometa i veza BiH Igor Pejić. Ponovio je kako je izgradnja ovoga mosta jedan od najvažnijih projekata koji se trenutačno provode u BiH te kako vremenske neprilike više ne mogu utjecati na tijek radova. - Uistinu smo imali brojne probleme zbog visokih vodostaja i poplava. U nekoliko navrata radovi su morali biti prekidani, a izvođači su onda ulagali dodatne napore kako bi barem djelomično nadoknadili izgubljeno vrijeme. I dalje je plan da most bude završen do kraja godine i nema razloga da dođe do novih odgoda - zaključio je Pejić u izjavi za Večernji list.

Most preko rijeke Save kod Svilaja spona je autoceste na koridoru Vc između BiH i Hrvatske, odnosno dionica autoceste u Republici Hrvatskoj: Sredanci - granica Bosne i Hercegovine i dionica autoceste u Bosni i Hercegovini: Odžak - granica Republike Hrvatske - međudržavni most Svilaj. Puštanje mosta u promet imat će veliki gospodarski značaj za BiH i to je glavni razlog zbog kojeg ovaj infrastrukturni projekt mora biti u funkciji što je prije moguće. Cijeli projekt vrijedan je nešto manje od 60 milijuna maraka, a dužina mosta je 660 metara. Radovi na izgradnji počeli su prije skoro tri godine. Nakon izgradnje ovoga mosta, Republika Hrvatska i BiH započinju još jedan sličan projekt, a to je izgradnja mosta kod Gradiške. Izgradnjom i toga mosta konačno bi bili završeni projekti cestovne povezanosti BiH s Republikom Hrvatskom i Europskom unijom. Promet roba preko BiH trebao bi biti daleko veći nego je to sada slučaj zbog luke Ploče, a stvaraju se osnovni preduvjeti za razvoj turizma i drugih gospodarskih grana koje zahtijevaju suvremenu cestovnu povezanost. Ovo su jedni od najznačajnijih projekata u cestovnoj povezanosti BiH s Hrvatskom i Europskom unijom.