FBIH: Vodostaji rijeka u blagom opadanju

Federalni operativni centar civilne zaštite u redovnom izvještaju navodi da je vodostaj rijeke Drine u konstantnom blagom opadanju.

Zadnje mjerenje nivoa rijeke Drine danas u 12.00 sati iznosi 310 cm što je za 5 cm niže od mjerenja jutros u 9.00 sati.

Na području općine Pale - Prača cjelokupno stanje je identično kao u prethodnom izvještavanju s tim da se naglašava da je vodostaj rijeke Prače u blagom porastu kao i vodostaj potoka, ali trenutno nema opasnosti od izljevanja.

Vodostaj rijeke Drine na području Općine Foča-Ustikolina u odnosu na jutarnji izvještaj u blagom je opadanju. Na terenu se trenutno vrši sanacija mosta na rijeci Kosovska, čišćenje i otklanjanje nanosa na lokalnom putu Cvilin - Kožetin. Angažirane su sve jedinice Općinskog stožera CZ u saradnji sa građanima te relevantnim subjektima na otklanjanju poslijedica od poplava. Ekipe elektrodistribucije rade na uključivanju u elektro-energetski sistem stambene objekte koji su bili popravljeni.

Što se tiče stanja na hidroelektranama, na HE Jablanica kota iznosi 269,06 m/nm (max. 270 m) i niža je u odnosu na jutros (07,00 sati) za 19 cm. U 9,10 sati otvorena je četvrta klapna preljevnog sustava, a ukupni protok iznosi oko 700 m3/s. Na HE Mostar kota je 77,59 m/nm (max 78,00). Ukupan protok sa preljevom iznosi 1000 m3/s i tokom dana ne bi se trebao značajnije mijenjati.

Vodostaj rijeke Neretve i dalje opada, trenutno na mjernoj postaji „Carinski most" iznosi 983 cm i u odnosu na jutros u 8.00 sati niži je za 57 cm.

Vodostaj rijeke Bune blago opada i iznosi 316 cm. Zbog izlijevanja rijeke Bune i dalje je zatvorena za promet lokalna prometnica Buna - Blagaj.

Vodostaj rijeke Jasenice kreće se oko 187 cm i trenutno nema prijetnji od eventualnog izlijevanja.

Od jutarnjih sati, zbog pada vodostaja, rijeka Neretva povukla se u svoje korito na području Počitelj polja i Bivoljeg polja. Zbog jakih podzemnih voda i dalje su ugrožena naselja: Nerezi, Svitava, Gabela polje, Gabela i veći broj obiteljskih kuća u naseljima Višići, Čeljevo, Dračevo i Doljani. Još uvijek je pod vodom oko 200 obiteljskih kuća.

Vodostaj na jezeru HE Čapljina, na mjernoj postaji Karaotok, u proteklim satima bilježi smanjenje vodostaja od 1cm/h, a HE Čapljina još uvijek je izvan pogona. Tijekom protekle noći pripadnici Vatrogasne postrojbe, OS BiH, djelatnici Parka prirode Hutovo blato, pripadnici CZ i stanovnici naselja Višići poduzimali su mjere zaštite nasipa u Karaotoku, te nizvodno na rijeci Krupi.

Vodostaj rijeke Trebižat u blagom je padu. Voda iz javnog vodoopskrbnog sistema nije za piće, te se prije upotrebe preporučuje njeno prokuhavanje.

Granični prijelaz Doljani od 10.30 sati pušten je u promet, dok su ostali GP na području općine još uvijek zatvoreni.

Stanje na poplavama ugroženim područjima se postupno normalizira. I dalje su zbog jakih podzemnih voda, poplavljeni podrumi pojedinih obiteljskih kuća u naseljima Biletić polje i Krućevići.

Stanje na području općine Stolac uglavnom je ne promijenjeno. Od jutros, registriran je pad vodostaja od 5 cm, u dijelu Hutovog blata koje pripada općini Stolac.

U tijeku protekla 24 sata nivo vode u Popovom polju porastao je za jedan m. Što se tiče situacije na terenu, ona je uglavnom nepromijenjena u odnosu na protekli period.

U MZ K. Vakuf poplavljeno je 30 stambenih objekata, voda se povukla iz pet objekata. Putna komunikacija K.Vakuf - Klisa i dalje pod vodom ali prohodna za motorna vozila. Na području MZ Pokoj poplavljeno šest stambenih objekata i tri poslovna prostora. Prekinuta komunikacija sa 40 stambenih objekata zbog izlijevanja rijeke Une iz njenog korita.

U MZ Vedro Polje izlijevanjem vode iz korita potoka Pćenica došlo je do plavljenja podrumskih prostorija u tri stambena objekta. Redovne ekipe CZ općine Bihać se nalaze na terenu i intenzivno prate stanje i poduzimaju mjere na ugroženim područjima gdje utvrđuju stanje ugroženosti ljudi i materijalnih dobara od poplava.

Rijeka Sava duž cijelog svog toka je u porastu na području Posavskog kantona. Visina vodostaja rijeke Save izmjerena u 12.00 sati, na sljedećim vodomjernim stanicama: Slavonski Brod - Brod.... 711 cm (jutros 704 cm), redovne mjere od poplava na 750 cm. Slavonski Šamac - Šamac 642 cm (jutros 635 cm), redovne mjere od poplava na 670 cm. Županja - Orašje 866 cm (jutros 852 cm), redovne mjere od poplava na 860 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac u 13.00 sati iznosio je 198,68 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jutros u 7.00 nivo je niži za jedan cm, kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 75,6 m3/s.

Svi vodotoci i vodostaji na području Tuzlanske županije su u blagoj stagnaciji u odnosu na stanje jutros u 7.00 sati.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Most za Karanovac iznosi 320 cm. Rijeka Spreča se izlila u području D.Lohinje i D. Orahovice i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Živinice rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 60 ha poljoprivrednih površina na lokalitetima Maline, Suha i Barice. Rijeka Spreča ima tendenciju rasta.

Na području Županije Sarajevo, Općina Novi Grad vode se polako povlače u svoja korita i imaju tendenciju opadanja.

DVD - Alipašino polje dijeli pitku vodu na tri punkta. Općina Ilidža. Voda se povukla iz svih naselja i vodostaj se polako normalizuje.

Vodostaj rijeke Bosne mjeren na mjernom mjestu u Zenici u 11.30 sati iznosi 340 cm, što je za još deset cm niže u odnosu na jutrošnji nivo koji je iznosio u 07.30 sati 350 cm. Primjetan je pad vodostaja na svim rijekama na području Županije.

Stanje na klizištu kod HE " Bogatići" u 12.45 sati je nepromjenjeno u odnosu na jutros, nije bilo pomjeranja tla, ni objekata.

(Fena)