POTOP U DALMACIJI U Ninu se brod nasukao na cestu, poplavljeni gotovo svi dijelovi Zadra

brod nasukan na cesti
Twitter

Na zadarskom području od nedjelje navečer do ponedjeljka ujutro pale su velike količine kiše, 164 litre po četvornom metru, poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, a olujno jugo odsjeklo je od kopna većinu otoka, potvrdio je Hini voditelj Meteorološke postaje u Zadru Anđelko Vidović.

"Nevrijeme, praćeno jakom grmljavinom, počelo je u nedjelju oko 20 sati i trajalo do ponedjeljka rano ujutro. Na zadarskom je području palo kiše kao u pola Hrvatske, a jučer iza 14 sati zabilježen je najjači udar juga - 25.5 metara u sekundi, što odgovara brzini od oko 98 kilometara na sat", dodao je, prenosi Hina.

Poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, najviše zapadni dio grada, a vatrogasci su imali 21 intervenciju tijekom noći i 12 u jutarnjim satima.

Sadržaj se učitava...

Velik broj intervencija

"Najviše je bilo ispumpavanja podruma, garaža i prizemnih stambenih prostora, automobili su ostali u vodi, a intervencije smo imali u Zadru, u Kožinu, Diklu i Petrčanima, na otoku Ugljanu, u Ninu i Ražancu", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

Istaknuo je da je zbog velikog broja intervencija angažirana i Državna intervencijska postrojba Zadar kao ispomoć vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Zadar, a u ostalim dijelovima županije intervenirala su dobrovoljna vatrogasna društva. U Ninu je jedan brod završio nasukan na cesti.
Još uvijek je u prekidu trajektna linija Biograd - Tkon na otoku Pašmanu, a putnici i vozila preusmjeravaju se na liniju Zadar (Gaženica) - Preko na otoku Ugljanu.