Država za lažove: Helez negirao zločine i logore u Bugojnu

Tzv. ministar za pitanja boraca Zukan Helez bez imalo stida i grižnje savjesti negirao je postojanje logora u Bugojnu 1993. iako je za vrijeme napada Armije BiH na HVO u Bugojnu i sam sudjelovao ratnim operacijama i znao što se događa da zarobljenicima kako vojnicima tako i civilima.

Zaprepašćujuće su Helezeove tvrdnje da su Hrvati bili u nekavom sabirnom centru, skoro da nije izrekao da su imali hotelski smještaj. Ovom izjavom Helez ne samo da je uvrijedio Hrvate u Bugojnu koji su bili žrtve progona nego je iznošenjem svog stava negirao Sud BiH. Bilo bi dobro da pročita presudu Enesu Handžiću koju je izrekao Sud BiH pa da vidi kako su to Hrvati u Bugojnu prošli.

Začuđujuće je i to da je ugledni novinar Mato Đaković na to prešutio kao da Helez nije ništa rekao. Misterij pogubljenih bugojanskih Hrvata ipak konačno izlazi iz misterioznosti koju je vješto prikrivala bošnjačka politička elita kako u Bugojnu tako i u Sarajevu. Koliko je vremena trebalo da nečija savjest proradi da se ipak pokušaju na koncu pronaći posmrtni ostaci kako bi žrtve dostojno bile pokopane.

Da je vrh Armije BiH i sam Alija Izetbegović bio upoznat s progonom bugojanskih Hrvata još 1993. potvrđeno je iz armijskih krugova i krugova Predsjedništva. Čak i sam vrh Katoličke crkve u BiH pokušao je intervenirati kod Alije Izetbegovića da se zaustavi progon Hrvata iz Uskopaljske doline i iz samog Bugojna. Na sva upozorenja Izetbegović je dopustio da se progon nastavi.

Za progon bugojanskih Hrvata Dževad Mlaćo je nagrađivan visokim položajima u stranci pa čak je bio i zastupnik u federalnom Parlamentu. Koliko će obitelji pogubljenih Hrvata patiti i tražiti da se zemni ostaci njihovih očeva, braće i sinova dostojno pokopaju i mirno dočekaju posljednji vječni sud, ostaje vidjeti. Jedino što je javnost saznala da su žrtve okutno ubijene spaljivane i premještane kako bi se svaki trag uništio.

Ministri koji se deklariraju Hrvatima u Vladi FBiH treba li bi, ako imaju imalo morala, zatražiti ostavku Heleza jer je izrečenim riječima počinio zločin. Ostaje za vidjeti do koje granice Hrvati mogu trpjeti sustavni progon i nakon rata samo uz primjenu sofisticiranih metode.

Zukane čuješ li vapaj bugojanskih žrtava?

(poskok.info)