Država za čovjeka: Već 10 mjeseci na čelnim položajima u SBŽ su Bošnjaci

sbž, prosvjedi, Travnik, sbž, Hrvati u BIH, sbž, skupština sbž, vlada sbž, vlada sbž, središnja bosna, vlast, sbž, Hrvati u BIH, središnja bosna, vlast, Slavica Josipović, središnja bosna, vlada sbž, razgovori, Vlada, sbž, dogovor, Armija BiH, ratni zločin, središnja bosna
Bivšeg načelnika Dragu Vukoju mijenja Sulejman Tukar, načelnik Odjela uniformirane policije pri MUP-u SBŽ-a. Tukar, koji je v.d. načelnika policije već 10 mjeseci, zapravo zauzima jednu od ključnih funkcija pri MUP-u koja pripada Hrvatima.

Nacionalni balans

Stanje dodatno pogoršava činjenica da je ministar cijelo vrijeme također Bošnjak, a riječ je o Sedžadu Milanoviću. Samo nakratko ovu je dužnost obnašao Slavko Sikirić, ali je odlukom visokog predstavnika o vraćanju Vlade u tehničkom mandatu, vraćen i stari ministar Sedžad Milanović. A da se posljedice narušenog nacionalnog balansa na čelnim dužnostima u MUP-u SBŽ-a i te kako osjete, potvrdili su nam načelnici PU, odnosno zapovjednici PP u nekim od srednjobosanskih općina. Najgore je stanje u sjedištu županije, Travniku. Prema riječima Slavka Lovrića, zapovjednika PP Travnik, nedostaje im 13 policijskih službenika Hrvata. "To nam stvara puno problema na terenu, naročito zato što se radi o Travniku koji je vrlo osjetljiv po ovom pitanju. Sjetimo se i ubojstava hrvatskih policajaca u Travniku nakon rata", kaže Lovrić. Ivo Marušić, načelnik PU Kiseljak, potvrdio je da je nacionalni balans narušen i u zoni odgovornosti ove policijske uprave, a to su Kiseljak, Kreševo, Fojnica i Busovača. "Kad je o Kiseljaku riječ, manjak Hrvata najviše se osjeti u administraciji u kojoj imamo samo četvero zaposlenih Hrvata, a trebalo bi ih biti dvostruko više. U CIPS-u primjerice nemamo niti jednog zaposlenog Hrvata", objasnio je Marušić. A nacionalna zastupljenost prema popisu iz 1991. narušena je čak i u rijetkim općinama gdje su Hrvati bili i ostali većina. Takva je općina Kreševo, a prema riječima Mije Brkića, zapovjednika PP, nedostaje im dvoje policijskih službenika hrvatske nacionalnosti.

Krim-policija

U i većini odjela MUP-a narušena je nacionalna zatupljenost na štetu Hrvata, a najgore je stanje, kako doznajemo, u Odjelu krim-policije koji je napustilo čak šestero Hrvata. Na pitanje kako je moglo doći do tolikog narušavanja nacionalne zastupljenosti u policiji SBŽ-a na štetu Hrvata, odnosno tko je za to kriv, policajci s kojima smo razgovarali upiru prstom u dvije osobe, Dragu Vukoju, bivšeg načelnika koji je napravio brojne propuste, i Sedžada Milanovića, još uvijek aktualnog ministra MUP-a koji je Vukojine propuste iskoristio. Vukojina krivnja, objašnjeno nam je na terenu, jest u tomu što godinama iz samo njemu znanih razloga nije dodjeljivao činove policijskim službenicima hrvatske nacionalnosti te je sada skoro nemoguće i popuniti mjesta na kojima bi trebali biti Hrvati. Naime, tek četiri godine nakon dobivenog čina, policajac može napredovati u službi.

izvor: vecernji.ba