Dramatično u Trebinju: Vojska gasi požar, uskoro stiže i helikopter

Livno, požar, požar, vatrogasci, brač, požar, Čapljina, požar, kuća, požar, šuma, svatovi, Trebinje, požar, os bih, Široki Brijeg, požar, eksplozije, Široki Brijeg, požar, vatrogasci, Gacko, požar, požari, požar, gašenje požara , požar, požari, gašenje požara , žitomislići, požar, MUP HBŽ, MUP HB županije, požar, Široki Brijeg, požar, HNŽ, požari
... Trebinje sukladno propisanim procedurama, a na osnovu ukazane potrebe i žurnog zahtjeva Operativno - komunikacijskog središta -112 (OKS-112) Ministarstva sigurnosti BiH.

Zbog nemogućnosti lokalne zajednice da se vlastitim snagama i sredstvima odupru snažnoj vatrenoj stihiji, koja se širi već nekoliko dana i sve ozbiljnije prijeti lokalnom stanovništvu i materijalnim dobrima, zatražena je asistencija OSBiH.

Na ugroženom području i rejonu požarišta trenutačno je angažirano više od 40 pripadnika 3. pješačke bojne/4. pbr OSBiH, sa pripadajućom opremom za zaštitu i gašenje požara koji uspješno pružaju pomoć organima Civilne zaštite (CZ) i lokalnom stanovništvu.

U ranim popodnevnim satima, kao potpora snagama angažiranim u operaciji gašenja požara, bit će angažiran i jedan helikopter iz sastava brigade Zajedničkog stožera (ZS) i Protivzračne obrane (PZO) OSBiH.

Zahtjev za pomoć koji je primljen iz Operativnog središta za zapovjedanje i kontrolu institucija obrane BiH odmah je i po žurnom postupku upućen u propisanu proceduru.

Nakon izvršene konsultacije i dobivanja odobrenja za angažiranje OSBiH od Predsjedništva BiH i ministrice obrane BiH Marine Pendeš, načelnik ZS OSBiH general- pukovnik Anto Jeleč naredio je angažiranje potrebnih snaga i sredstava OSBiH na ugroženom području.

Operacija gašenja požara uspješno se izvršava na terenu, a pripadnici OSBiH, koji su obučeni i opremljeni za ovakve i slične situacije rame uz rame sa lokalnim snagama CZ i stanovništvom, sigurno izvršavaju dobiveni zadatak. Očekuje se da se sinkroniziranom akcijom svih angažiranim snaga u popodnevnim satima požar stavi pod potpunu kontrolu.

OSBiH se nalaze u stalnoj pripravnosti da po zahtjevu civilnih organa vlasti i stanovništva svim raspoloživim snagama i sredstvima te u okviru raspoloživih operativnih kapaciteta i sposobnosti, budu angažirane na pružanju pomoći u reagiranju na prirodne i druge nepogode i katastrofe, odnosno u svim ovakvim i sličnim izvanrednim situacijama tamo gdje to bude prijeko potrebno, priopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH./HMS/