Dodjelom godišnjih nagrada obilježen Svjetski dan Crvenog križa

Dodjelom godišnjih nagrada obilježen Svjetski dan Crvenog križa
Svečanom dodjelom godišnjih zahvalnica i nagrada za izuzetnu podršku i doprinos u realizaciji humane misije, Crveni križ Federacije BiH je danas obilježio 8.svibanj - Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Glasnogovornica Crvenog križa FBiH Amina Kurtagić kazala je Feni da su dodijeljne zahvalnice i nagrade institucijama, medijima i pojedincima samo mali znak pažnje za sve one koji su im pružili podršku u proteklom periodu.

Zahvalnica Crvenog križa FBiH uručena je i Federalnoj novinskoj agenciji FENA-i, a Kurtagić je kazala da u svim situacijama kad su trebali pomoć medija, FENA je bila prva adresa kojoj su se obraćali.

Priznanja 8.svibanj dobili su: Fedrid Hadžiabdić, Selver Šehović, Ana Neretljak, Omer Pajić, Anida Begović, Derviša Jeleč, Edvin Alibegović, Muhamed Mević (posthumno), Daniel Tučić, Adis Kukuljac, Emina Mirojević, Enesa Tulumović (posthumno), Mehmed Mostarlić, Alen Alajbegović, Emin Mahovkić i Isam Sendić.

Godišnja priznanja dobile su organizacije Crvenog križa: Donji Vakuf, Novi Travnik, Fojnica, Tuzla, Srebrenik, Novo Sarajevo te Mladi FBiH.

Mediji koji su dobili zahvalnice su FENA, TV N1, ALFA TV, FTV, BHRT, TV Hayat, TV SA te Zdravi portal, a organizacije i institucije Bihaćko muftijstvo, Švicarski Crveni križ, Ambasada Švicarske u BiH, UN Volonteers, RAP Poslovna žena, Islamska zajednica u BiH, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo finansija, Međunarodna Federacija Crvenog križa, Međunarodni komitet Crvenog križa, Crveni križ Italije, Crveni križ Njemačke te Internacionalna organizacija za migracije.

Kurtagić je najavila da će od 8. do 15. svibnja nizom aktivnosti obilježiti i Nedjelju Crvenog križa te predstaviti njihovu humanu misiju.

Milioni uposlenika i volontera Crvenog križa i Crvenog polumjeseca širom svijeta svake godine pružaju pomoć na inovativne i različite načine za više od 160 miliona ugroženih ljudi.

Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. svibnja, na dan kada je 1828. godine rođen Henry Dunant, osnivač Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

(fena)