Dodik: "Neka Hrvati objedine svoje županije"

Milorad Dodik

Dodik je istakao da će njegov primarni politički interes, kao novoizabranog predsjednika RS, biti očuvanje RS, njen mir, stabilnost i razvoj, ističući da će osnova njegovog političkog angažmana biti očuvanje prava koja je RS dobila Dejtonskim sporazumom i ono što piše u Ustavu BiH.

On je napomenuo da su godine koje dolaze važne sa stanovišta borbe za status RS, jer je očigledno da su mnogi otvorili pitanje prekompozicije BiH i udaljavanja od Dejtona. On je naveo da je za RS sve manje obavezno ono što su radili visoki predstavnici koji su nametnuli razne zakone, na šta nisu imali pravo, ističući da se vlast RS ne želi baviti avanturama, ali da želi da preispita tu situaciju koja za nju nije završena.

"To podrazumijeva da ću kao predsjednik RS morati mnogo vremena da upotrijebim za koordinaciju sa ljudima koji su iz RS izabrani u zajedničke organe BiH, koja je državna zajednica dva entiteta i tri naroda, a ne država kako neki pokušavaju da je predstave", naglasio je premijer Dodik i rekao da želi da dodatno stabilizuje RS, da joj vrati dignitet, ojača njeno već vraćeno dostojanstvo i da donosi odluke koje će biti od najboljeg interesa za svakog čovjeka u RS.

Dodik je naglasio da su DNS i Socijalistička partija prvi partneri SNSD-a u formiranju vlasti na nivou RS, ističući da će ta koalicija, koja nije sporna, determinisati njihov zajednički stav o mogućoj saradnji sa drugim partijama u strukturi vlasti u RS. On je uvjeren da neće biti težak posao formiranja nove vlade RS, prijedlog mandatara i rukovodstva parlamenta RS, navodeći da će se sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem konsultirati  o popunjavanju struktura vlasti na nivou BiH.

On je rekao da će SNSD i dalje uvjetovati učešće u organima vlasti BiH sve dok se ustavne anomalije koje su napravljene, kao što su Sud i Tužiteljstvo BiH, ne redefiniraju.

Dodik je rekao da SNSD neće SDP-u BiH pružiti mogućnost da afirmira svoju politiku u BiH kroz osnovnu intenciju da Zlatko Lagumdžija bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH ili ministar inozemnih poslova. On je rekao da u slučaju eventualnih promjena Ustava BiH ne smije doći u pitanje političko-teritorijalni kapacitet RS.

"Ako postoji kapacitet u Federaciji BiH, Hrvati mogu da objedine svoje županije i da naprave ono što je nekada bila Herceg-Bosna. Mislim da je Hrvatima sada potrebno obezbijediti da imaju predsjedavajućeg Vijeća  ministara BiH i da u budućim aranžmanima mogu formirati svoju političko-teritorijalnu jedinicu na području FBiH, ne dirajući RS u političkom i teritorijalnom kapacitetu", zaključio je Dodik.

(srna)