Do potvrde o znanju njemačkog jezika za 400 eura

njemacki bez muke

Osoba Ž. Đ. sumnjiči se da je u studenom 2018. izradila diplomu o završenom međunarodno priznatom ispitu iz njemačkog jezika ženskoj osobi, koja ju je prikazala u Veleposlanstvu u svrhu reguliranja vize.

Za izradu navedene diplome uplaćen je novčani iznos od 400 eura, priopćeno je iz PU Gradiška.

Upozorenja građanima

Na pojavu lažnih certifikata u BiH još 2017. upozorili su iz njemačkog Veleposlanstva u BiH.

"Prilikom podnošenja zahtjeva za radne dozvole ili vize u njemačkom Veleposlanstvu u Sarajevu, a za koje je potrebno priložiti dokaze o određenoj razini znanja njemačkog jezika, pojavili su se krivotvoreni certifikati koje podnositelji donose sa sobom, upozoravaju iz ovog Veleposlanstva.

Svi podnositelji zahtjeva koji se u Veleposlanstvu pojave s krivotvorenim certifikatima dobit će odbijenicu", upozorili su tada iz Veleposlanstva.

Kriminalne skupine

Osim krivotvorenih certifikata, prošle godine u BiH otkrivena je organizirana skupina koja je, uz pomoć krivotvorenih osobnih iskaznica, za druge polagala ispit za dobivanje certifikata o položenom ispitu njemačkog jezika. Ispit pred povjerenstvom, uz krivotvorene dokumente, polagali su za iznos od 200 KM.

Koliko je ovo uzelo maha govori i podatak da su austrijski istražitelji prije nešto manje od godinu dana razbili međunarodnu organiziranu kriminalnu skupinu koja je krivotvorila diplome i svjedočanstva njemačkog jezika, a pipci mafijaške hobotnice, kako je istaknuto, vode k BiH.

Istraga je počela 2014. godine nakon što je uočeno da jedan licencirani institut za učenje njemačkog jezika u bečkom okrugu Ottakring izdaje neuobičajeno velik broj diploma njemačkog jezika. Nakon opsežne istrage, policija je dobila anonimnu dojavu iz Graza, a tom prilikom uhićeni su jedan odvjetnik i njegova supruga.

Rezultat istrage je osamdesetak uhićenih članova mafijaške skupine iz Austrije, BiH i Njemačke, od kojih je njih 25 označeno kao "mozak" cijele operacije, a među kojima su i dva austrijska državljanina. Rezultat je čak 8000 podignutih optužnica za više od 600 počinjenih kaznenih djela.