Divjak i Komšić zaslužni za etničko čišćenje Srba iz Sarajeva

RAK, Sarajevo, crkva, staklo, crna kronika, radnici, štrajk, Mostar štrajk, Bošnjaci, logori, Sarajevo, sda, Vinko Puljić, Sarajevo, Dayton, Politika, Sarajevo, Željko Komšić, jovan divjak, Jerko Ivanković Lijanović, Ante Krajina, Sarajevo, trovanje, salmonela, Sarajevo, Sarajevo, rat, poruke, crveni križ, Sarajevo, vehabije, časne sestre, Sarajevo, tučnjava, Sarajevo, emigranti, kuvajt, Miljenko Jergović, Sarajevo, Božić, Sarajevo, Sarajevo, BIH, stop, stjepan radić, Sarajevo, smetnja, ulica, Sarajevo, BIH, Federacija BIH, Novac, Marijan Knezović, zrak, zagađenje, zagađenje zraka, Tvrtko Milović, Sarajevo, popis, BIH
...iz tog grada, izjavio je šef Koordinacijskog tima za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Staša Košarac.

"Sarajevski Srbi su dostojanstven narod. Oni u Sarajevu nisu bili podobni samo zato što su Srbi", rekao je Košarac za "Glas Srpske", komentirajući pismo koje je Divjak uputio građanima povodom Dana oslobođenja Sarajeva.

Prema njegovim riječima, očigledno je da se Divjak stavlja u ulogu Valtera.

"Ovaj novi Valter treba da zna da je okrvario ruke nad srpskim žrtvama u Sarajevu, jer je tamo postojalo 126 logora za Srbe, kroz koje je prošlo više od 5 000 ljudi pod zastavom politike koju su vodili Komšić i Divjak i njima slični", zaključio je Košarac.

Predsjednik Udruženja obitelji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila sarajevsko - romanijske regije Milan Mandić rekao je da je Divjak pokazao da je "divljak" koji je odvodio ljude u logore i ubijao.

Divjak je u pismu naveo da "s najvećim poštovanjem želi da podijeli neprocjenjivo osobno iskustvo u novijoj povijesti od 1992. do 1995. godine zasnovano na tradicijama antifašističke borbe" i da su "Srbi iz Sarajeva protjerani upravo zbog onih koji pričaju o antifašističkoj borbi".

Komšić je istim povodom izjavio da se Sarajevo u toku proteklog vijeka u dva navrata borilo protiv fašizma u njegovim raznim oblicima.

(Srna)