Da ne stiže novac iz dijaspore, većina ljudi bila bi gladna

... da gospodarstvo diše na škrge, da je nezaposlenost na rekordnoj razini, jasno je u kakvoj se situaciji nalaze građani. Većinu njih spašavaju rođaci i prijatelji koji žive i rade u inozemstvu. Prevedeno na običan jezik, da nema novca iz dijaspore, većina građana BiH bi bila gladna.

Deficit na sve strane

Preciznih podataka o tome koliko su teške ukupne novčane doznake građanima BiH koje stižu iz inozemstva nitko nema. Prema informacijama Svjetske banke, lani su one iznosile 3,9 milijardi maraka, a prema podacima Centralne banke BiH, blizu 3,6 milijardi maraka.

Radi se o novcu koji dolazi legalnim tijekovima, a svote koje stižu privatnim kanalima su potpuna nepoznanica. Preko poslovnih banaka novac stiže iz svih država u kojima ima dijaspore, a najviše iz Njemačke, Švedske i SAD-a.

U svakom slučaju, građanima BiH lani je izvana stiglo više novca nego 2010. godine kada su ukupne inozemne doznake vrijedile 3,4 milijarde maraka.  

Centralna banka BiH raspolaže podatkom da je prošle godine iz dijaspore u BiH stiglo novčanih doznaka u visini dvije milijarde maraka, a tome treba dodati još 1,53 milijarde ostalih tekućih novčanih transfera iz inozemstva, uglavnom mirovina. Prema tim podacima, BiH je na 48. mjestu u svijetu po visini novčanih doznaka građanima iz inozemstva.

Uvjerljivo prva je Indija, Srbija je s 3,7 milijardi maraka na 33. mjestu, a Hrvatska je s 1,2 milijarde maraka zauzela 70. poziciju. U Makedoniju je 2011. stiglo 435 milijuna i ta država zauzima 97. mjesto u svijetu po visini novčanih doznaka izvana, a Crna Gora je na 106. poziciji s 310 milijuna maraka.

Novac iz dijaspore spašava građane BiH od potpunog siromaštva, u krajnjem od gladi. Uz to, taj novac u ovoj nezapamćenoj besparici u BiH i ekonomskoj katastrofi omogućava da i građani i država kako-tako žive - smatraju ekonomski eksperti.

Prema njihovim objašnjenju, novac iz dijaspore pokriva i veliki dio trgovinskog i uopće deficita Bosne i Hercegovine.

Vlasti podržavaju recesiju


Službena statistika kaže da novac iz dijaspore čini više od petine ukupnog godišnjeg bruto proizvoda (BDP) u BiH, a posebno je zanimljivo da je  po visini tih novčanih doznaka u odnosu na ukupan BDP naša zemlja na drugom mjestu u Europi, odmah iza Moldavije.

To pokazuje da su novčane doznake građanima iz inozemstva daleko stabilniji prihod od onog na kojem se zasniva ekonomija svake države - izvozu.

Prema novim analizama inozemnih ekonomskih stručnjaka, BiH će ove godine imati pad BDP-a za 0,9 posto i pad industrijske proizvodnje za 2,9 posto. Oni procjenjuju i pad izvoza i rast uvoza za 2,8 posto na 8,19 milijardi maraka. Također, procjene su da će ovogodišnji vanjskotrgovinski deficit biti veći za 7,3 posto i da će iznositi ogromnih 3,9 milijardi maraka.

Sve to pokazuje da se BiH nalazi u dubokoj recesiji. Aktualne vlasti ne povlače nikakve poteze koji bi pokrenuli gospodarstvo pa ispada da zapravo podržavaju i pušu u krila recesiji. Kada se sve to zna, postaje još jasnije što novac iz dijaspore znači za građane i državu.

Izvor:
Dnevni List