Čović: U novoj federalnoj vlast s HDZ-om neće moći biti HSP i stranka Radom za boljtak

Dragan Čović
Čović jekazao je kako nova vladajuća koalicija u BiH mora primarno završiti nedovrešeni posao prethodne. A to je izmjena ustava i izbornog zakona kako bi se implementirala presuda Suda u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci i to na način da se omogući pripadnicima nacionalnih manjina da se kandidiraju, ali i svim konstitutivnim naroda da mogu izabrati svoje legitimne predstavnike u Predsjedništvo BiH i Domove naroda.

On je za petak najavio razgovore s liderima SDP-a Zlatko Lagumdžijom i saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem oko formiranja nove parlamentarne većine u BiH.

Predsjednik HDZ BiH kazao je kako je proces prekompozicije vlasti već počeo u nekim županijama, te da će biti nastavljen i u drugim. Precizirao je kako je uvijet za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH rekonstrukcija federalne vlasti, koju HDZ BiH smatra nezakonitom i bez legitimiteta Hrvatskog naroda, kazavši da rekosntrukciju državne i federalne vlasti treba napraviti u jednom koraku.

Čović nije htio govoriti tko će u Federaciji činiti novu parlamentarnu većinu ističući kako će predstavnike Bošnjaka odrediti bošnjačke stranke, ali je precizirao tko s hrvatske strane ne može biti u novoj federalnoj vlasti.

-Da budem vrlo preciran u novoj federalnoj vlasti s hrvatske strane neće moći biti HSP i Narodna stranka Radom za boljitak, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH iznio je i tri moguća scenarija za promijenu vlasti u F BiH. Prvi je da Visoki predstavnik Valanetin Inzko povuće odluku o suspenziji odluke Središnjeg izbornog povjerenstva prema kojoj je postojeća federalna vlast izabrana nezakonito.

Druga mogućnost je podnošenje ostavke predsjednika i potpredsjednika Federacije i treća njihova smjena kroz parlamentarnu procesudu.

Dnevnik.ba