Cigarete u BiH su ponovno poskupjele

18.10.2017

Tvornica duhana Sarajevo podigla je cijene šest vrsta cigareta, pa je sada za "Royal blue" i "Royal white" potrebno izdvojiti ...

... 4,20 maraka po kutiji, dok "Diva slims " i "Diva violet slim" koštaju četiri marke, što je deset feninga više nego ranije. Za kutiju cigareta "Royal blue 18" i "Royal white 18" potrebno je izdvojiti 3,90 maraka.

"TDR" je korigirala naviše cijene tri vrste cigareta za deset ili 20 feninga, pa tako pušači za "Lucky strike red" i "Lucky strike flow filter" moraju izdvojiti 4,70 maraka po kutiji, dok "Lucky strike flow filter resized" košta 4,40 maraka.

Novo poskupljenje cigareta na tržištu BiH može najkasnije da se očekuje od početka iduće godine, a već u ovom mjesecu Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH usvojit će posebnu i minimalnu akcizu na duhan i duhanske prerađevine, koje će biti u primjeni od početka 2018. godine.

- Proizvođači i veliki distributeri cigareta sami formiraju maloprodajne cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom. Oni mogu bilo kada u toku godine promijeniti cijene cigareta i duvana, s tim da u tu novu cijenu mora biti uključena važeća akciza za tekuću godinu - kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UNO Ratko Kovačević.

Minimalna akciza u ovoj godini iznosi 2,42, a specifična 1,35 KM za kutiju cigareta. Akciza na duhan iznosi 96,80 KM po kilogramu, izvijestio je Glas Srpske.

loading...