Čestitka povodom 23. obljetnice od utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Postojavanje postrojba HVO-a.

BiH u obrani svojih bioloških, državotvornih, teritorijalnih, ustavno-pravnih, kulturnih, gospodarskih i drugih prava hrvatskog naroda u BiH kao jednog od tri temeljna naroda u Bosni i Hercegovini.

Nakon tragedije Vukovara i Škabrnje, koji simboliziraju herojski otpor i žrtvu hrvatskog naroda od velikosrpske agresije, utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, na čelu s predsjednikom mr. Matom Bobanom, je zasigurno strateški najvažnija politička odluka u Domovinskom ratu koja je promijenila tijek povijesti na zapadnom Balkanu i sveukupne geostrateške međunarodne odnose.
Hrvatska zajednica Herceg-Bosna nikada nije imala potporu međunarodne zajednice koja je podržavala opstanak Jugoslavije, a nisu je podržavali ni politički, intelektualni i crkveni krugovi u Sarajevu i Zagrebu koji nisu imali vjeru u odlučnost svog naroda da samostalno brani svoje nacionalne interese, nego su vjerovali kako se hrvatski narod može očuvati samo u okvirima tadašnje Jugoslavije, čime je politička i vojna uloga Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Domovinskom ratu bila višestruko otežana.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je imala jedino uporište u nacionalno osviještenom dijelu hrvatskog naroda i dragovoljcima Domovinskog rata u Domovini i iseljeništvu za obranu i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, što je bilo i jedino ključno za ostvarivanje političkih i vojnih interesa u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.
Danas, 23 godine nakon utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, kada je Republika Hrvatska slobodna, međunarodno priznata demokratska država i ravnopravna članica Europske unije i NATO-a, Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je i dalje temeljni kamen za ostvarivanje jednakopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Čestitamo 23. obljetnicu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljiteljima HZ-HB-a, organizatorima otpora, dragovoljcima i veteranima Domovinskog rata, pripadnicima Policije HZ-HB-a, obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, ratnim vojnim invalidima, hrvatskim uznicima, hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA UDRUGA ORGANIZATORA

brigadir Petar Zelenika

DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR OTPORA HVO U BIH

brigadir Jadran Topić