Čak 86 posto učenika ne vidi budućnost u BiH

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl
Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine predstavio je danas u Sarajevu projekt "Sindikalno informiranje po školama".

Predsjednica STBiH Mersiha Beširović rekla je da je istraživanje koje su proveli pokazalo kako bi 86,1 posto učenika otišlo u inozemstvo raditi ako bi im se ukazala prilika jer ovdje ne vide svoju budućnost, prenosi Fena.

- Čak 42,1 posto mladih smatra da je jedina efektivna metoda pronalaženja posla "veza", a kao najpoželjniji poslodavac se navodi BH Telekom ili Telekom RS-a. Više od 35 posto učenika smatra kako nisu stekli nikakvo korisno znanje ili vještinu za svoje buduće zaposlenje za vrijeme školovanja, a samo 10 posto njih ima namjeru baviti se poduzetništvom, ističe Beširović, i dodaje da učenici ne znaju ništa o radničkim pravima, čak ne znaju aplicirati za posao niti kako izgleda ugovor što su poražavajući podaci i za obrazovni sustav i za sindikate u ovoj zemlji.

Za Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti najvažniji rezultat ovog projekta je činjenica da je on vrlo uspješno implemetiran u oba bh. entiteta te da je pokazao da mladi u svim djelovima BiH imaju ista viđenja, iste potrebe i očekivanja od radnog mjesta, ali i budućnosti uopće.

Projekt je namijenjen učenicima trećih i četvrtih razreda škola uslužnih zanimanja radi pružanja informacija o tržištu rada, svim mogućim zamkama koje mlade ljude čekaju nakon završetka školovanja ali isto tako i informacije o spomenutom sindikatu i tome što on nudi ovoj populacijskoj skupini.

Projekt su podržali Olaf Palme Centar i švedska agencija za razvoj SIDA, a realiziran je u okviru FIET projekta solidarnosti za BiH i u suradnji sa Sindikatom Handels iz Švedske.

U Projektu su sudjelovale Trgovačka škola Sarajevo, Srednjoškolski centar u Foči, Ekonomska škola Zenica i Srednja medicinska i građevinska škola Prijedor.

U okviru Projekta urađeno je i istraživanje o znanju mladih o tržištu rada, njihovim sposobnostima te viđenjima i očekivanjima nakon završetka školovanja.