Brčko: Zbog podmićivanja i zloporabe položaja 'pali' bivši gradonačelnik D. Pajić i šest Vladinih dužnosnika

...Distrikta, i još šest osoba, među kojima su visokorangirani djelatnici i nositelji izvršnih funkcija u Vladi Distrikta, osumnjičeni za zloporabu službenog položaja i podmićivanje, saznaju Nezavisne od izvora bliskog brčanskoj policiji.

Osim Pajića, u akciji koja je izvedena po nalogu Tužiteljstva i Osnovnog suda Brčko Distrikta, privedeni su još, kako se neslužbeno saznaje, i Miron Buro, direktor Ureda za upravljanje javnom imovinom, Sadem Plakalo, službenik u Uredu za upravljanje javnom imovinom, Samir Čorbadžić, šef Pododjela za zajedničke poslove u Odjelu za obrazovanje, Rizo Čivić, šef Odjela za obrazovanje, Miodrag Trifković, direktor Porezne uprave Brčko distrikta, i Rino Bajer, za koga kažu da je brčanski poduzetnik.

Akcija je provedena na području Brčko Distritka, Tuzlanske županije i RS, a započela je jutros u 7.30, kada je policija u Brčko Distriktu upala u državne institucije i privela osumnjičene koji su bili na svojim radnim mjestima.

Prema nepotvrđenim informacijama, policija Brčko distrikta pretrese je započela u zgradi Vijećnice te Odjeljenju za obrazovanje, Odjeljenju za zdravstvo i Kancelariji za upravljanje javnom imovinom. Prema informacijama koje su objavile agencije i neki portali, pretresen je i kabinet gradonačelnika, kao i porodična kuća Dragana Pajića.

Goran Lujić, šef policije Brčko Distrikta, izjavio je u ponedjeljak da je u akciji "Bingo" angažiran veliki broj policijskih službenika više sigurnosnih agencija u BiH.

"Pribavljeno je 14 naredbi za vršenje pretresa na 26 lokacija, od kojih su 23 lokacije u Brčkom, dvije u Tuzli i jedna u Banjaluci", pojasnio je Lujić.

Miroslav Gavrić, novoizabrani gradonačelnik Brčko Distrikta, rekao je da njegove spoznaje govore da se akcija odnosi na više šefova Vladinih odjela i njihovih zamjenika, kao i drugih osoba iz Vladine administracije.

Gavrić, koji nije htio odgovarati na pitanja novinara na konferenciji u Brčkom, rekao je da se akcija odvijala bez problema, a da će prioritet Vlade Brčko distrikta biti borba protiv korupcije i kriminala.

Halid Emkić, glasnogovornik policije Brčko distrikta, pojasnio je u ponedjeljak da u akciji "Bingo", pored domaćih snaga, sudjeluju inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Obavještajno-sigurnosnee agencije (OSA) BiH, Ureda INTERPOL-a, te MUP-ovi RS i TŽ-a.

"Od 23 lokacije koje se pretresaju u Brčko distriktu, njih 11 se odnosilo na urede Vlade Distikta. Akcija je usmjerena protiv 14 osoba, a njih sedam je zasad uhićeno i sprovedeno na kriminalističku obradu", kazao je Emkić, ali o imenima nije želio govoriti.

Lujić je dodao kako se sve aktivnosti provode zbog postojanja osnova sumnje da je 14 osoba zasad činilo podmićivanja, zloporabe službenog položaja i kaznenodjelo krivotvorenje službene isprave. Nitko od dužnosnika iz Brčko distrikta se danas nije javljao na mobilne telefone, pišu Nezavisne.