Brašno pojeftinilo preko 17%, a cijene pekarskih proizvoda ostale iste!

kruh, brašno, cijene, Hercegovina, kruh, dani kruha, kruh, dani kruha, kruh, Hercegovina, akcija, brašno, cijena, BIH, kruh, mitovi, kruh, debljanje, kruh, debljanje, istraživanje, kruh, stari kruh, hrskav kruh, kruh, mlijeko, cijene, kruh, bijeli kruh, promjene, jelo, zdravlje, kruh, izbjegavati, razlozi, hrana, kupovina, ušteda, kruh, Rusija, tehnologija, kruh, zabluda, debljanje, debljina, katica kiš, kruh, kruh, zdravlje, kruh, svježina, recept, meso, kruh, kazna, pekara, kruh, stari kruh, poskupljenje, poskupljenje, kruh
Tako je u studenom 2013., u odnosu na listopad, došlo do znatnog pada cijene od 17,4%, pa je ovaj proizvod u FBiH prosječno koštao jednu marku. Tu činjenicu, kao ni ranijih mjeseci, nije pratilo adekvatno pojeftinjenje pekarskih proizvoda, pa je kruh pojeftinio za samo 1,6%, a kilogram tog proizvoda od brašna koštao je 2,4 KM.

Zbog toga u Savezu udruženja potrošača BiH smatraju da ima prostora za pad cijena pekarskih proizvoda.

- Urod pšenice, ječma, zobi... bio je izdašan, tako da je logično da pada cijena brašna. Ali, s obzirom na to da trgovački i proizvođački lobij cijene pekarskih proizvoda drži na istoj razini, dalo bi se zaključiti da žele namaći dodatnu dobit - kažu u Savezu.

S druge strane, pekari tvrde da bi ih bilo kakvo sniženje cijena pekarskih proizvoda odvelo u gubitke, jer cijena pšenice nije ključna u formiranju cijene gotovih proizvoda.

Kako kaže Miroslav Sušac, predsjednik Udruženja pekara Mostara, proizvođači imaju mnoge druge troškove osim pšenice, koja ima maksimalno 30 posto udjela u formiranju konačne cijene pekarskog proizvoda.

Mizerna cijena

- Ne možemo se ponašati kao u naftnoj industriji, da svakog tjedna korigiramo cijene. Međutim, tvrdim da kod nas postoji način da se napravi narodni, socijalni kruh koji bi bio prodavan po mizernoj cijeni. Naime, polubijeli kruh koji ne bude prodat, navečer bi se mogao pakirati u plastične vrećice i sutradan biti u prodaji za svega 30% od normalne cijene - kaže Sušac.

U tom slučaju, ako se u obzir uzme prosječna cijena u FBiH, kruh od pola kilograma koštao bi 36 pfeninga. Sušac tvrdi da kruh pakiran na takav način ne bi izgubio na kvaliteti. Kaže da malo tko može uvidjeti razliku između kruha koji je pečen prije deset i prije 24 sata.

Sušac pojašnjava da se proizvođači susreću s velikim količinama povrata kruha koji nije prodan. Usprkos njegovoj kvaliteti, kažu da su takav kruh primorani prodavati za 30 pfeninga, nakon čega završava u stočnoj hrani.

AVAZ