Borjana Krišto bit će premijerka?

Borjana Krišto, Borjana Krišto, Valentin Inzko, Borjana Krišto, Vijeće ministara, Borjana Krišto, priopćenje za javnost, priopćenje
Ocjena je koju u petak prenose sarajevski dnevni listovi komentirajući rezultat izbora za novo rukovodstvo Doma naroda parlamenta BiH.
Unatoč očekivanjima kako će se stranke okupljene oko SDP-a i dva HDZ-a ponovo oštro sukobiti, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović dobio je jednoglasnu potporu za izbor na dužnost zamjenika predsjedatelja Doma naroda iz reda hrvatskog naroda, prenosi Hina.

Za predsjedatelja doma također jednoglasno izabran je Ognjen Tadić iz Srpske demokratske stranke a za bošnjačkog dopredsjednika Sulejman Tihić iz Stranke demokratske akcije.

U prvim izvješćima mediji su istaknuli pozitivno ozračje koje je vladalo na sjednici Doma naroda kao i izjave novoizabranih dužnosnika koji su sugerirali da je na istom tragu uz kompromis i dogovor moguća i uspostava novog Vijeća ministara BiH.

SDP i HDZ BiH za predsjedatelja Vijeća već su kandidirali Slavu Kukića i Borjanu Krišto, a Narodna stranka Radom za boljitak Mladena Ivankovića Lijanovića. Krišto je odmah nakon sjednice Doma naroda demantirala kako je sada ona ta koja će povući svoju kandidaturu u korist Kukića.

- Nisam odustala od kandidature. Da jesam, javnost bi bila o tomu obaviještena, izjavila je Krišto.

Izaslanik SDP BiH u Domu naroda Krunoslav Vrdoljak potvrdio je kako je za Čovića glasovao uz suglasnost svoje stranke i očekujući ustupke druge strane.

- SDP je za stvaranje široke koalicije na državnoj razini što uključuje i dva HDZ-a. Sada su oni na potezu i nadam se da će naš ustupak imati na umu, kazao je Vrdoljak za Dnevni avaz.

Sarajevsko Oslobođenje za koje se drži kako je blisko SDP-u navodi pak kako su u SDP-u doista spremni prepustiti Borjani Krišto položaj predsjedatelja Vijeća ministara s tim što očekuju da jedno od dva ministarska mjesta namijenjena Hrvatima pripadne SDP-u odnosno njegovim koalicijskim partnerima.

Takvu mogućnost, tvrdi Oslobođenje, prihvatio je i Čović u razgovoru kojega je u četvrtak obavio s Tihićem. Takav bi ustupak bio od ključne važnosti za SDP, jer Vijeće ministara može donositi važeće odluke samo pod uvjetom da za njih glasuje barem jedan od ministara iz reda svakog od tri konstitutivna naroda.

Uz jedno hrvatsko ministarsko mjesto, koalicija okupljena oko SDP-a i SDA očekuje i tri bošnjačka te jedno ministarsko mjesto namijenjeno pripadnicima manjinskih nacionalnih skupina.

Drugih pet mjesta podijelile bi najveće stranke sa srpskim odnosno hrvatskim predznakom.

Predsjedništvo BiH sljedećeg bi tjedna trebalo odlučiti o tome koga će predložiti kao mandatara za sastav Vijeća ministara a sjednica Zastupničkog doma koji taj izbor mora potvrditi najavljena je za 17. lipnja, piše Hina.