BiH još uvijek nije počela izdavati pogranične propusnice

Naime, nakon niza problema, političkih prepucavanja oko izdavanja propusnica, nadležnosti i sl., Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici zadužio Agenciju za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Graničnu policiju i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da dodatno usuglase tekst prijedloga pravilnika o cijeni pograničnih propusnica te odluke o zaduženju za personalizaciju, tehničku obradu i vođenje evidencija o pograničnim propusnicama. Prema tome, još uvijek je neizvjesno kada će se početi izdavati propusnice u našoj zemlji.

Cijene propusnica

Posljednji problem javio se nakon posljednjeg sastanka predstavnika nadležnih institucija Hrvatske i BiH, kada je naša strana dala prijedlog da propusnice koštaju 20 maraka, a Hrvatska smatra kako njihova cijena treba iznositi 80 maraka.
Ipak, tada je postignut načelan dogovor da se propusnice izdaju po cijeni od 60 maraka, kao što je to slučaj i u Hrvatskoj. Sada sve to potrebno je ponovno usuglasiti u svim nadležnim bh. institucijama, a nakon toga poslati u Vijeće ministara BiH. Nakon što oni prihvate taj dokument, može se nastaviti s realizacijom projekta. Ipak, sve to dodatno će produljiti cijelu proceduru, pa trenutačno nitko ne može sa sigurnošću tvrditi kada će BiH početi izdavati pogranične propusnice. Treba kazati kako trenutačno i brojne hrvatske županijske policijske uprave rade na novoj računalnoj aplikaciji, pa se u ovom trenutku ne mogu podnositi zahtjevi i izdavati propusnice.
Podsjećanja radi, novim sporazumom između dvije zemlje (koji je potpisan samo nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u Uniju, jasno je definirano kako propusnice za bh. građane izdaje Hrvatska, a za hrvatske građane naša zemlja. Primjerice, pogranične propusnice za stanovnike Vrgorca izdavat će se u Graničnoj policiji u Čapljini, a za stanovnike općine Ljubuški u Policijskoj postaji u Vrgorcu.

Slab interes

Same propusnice uvelike će olakšati život svim građanima koji žive pet kilometara od granice u obje zemlje. Taj pojas samo s naše strane obuhvaća gotovo 500 mjesta, pa ne treba posebno naglašavati što za te građane znači lakši prelazak granice.
Svatko onaj tko ima pravo na pograničnu propusnicu, moći će granicu između Hrvatske i BiH prelaziti preko malograničnih prijelaza, kojih je za ovu svrhu planirano dvadeset. Uz to, vlasnici propusnica granicu će moći prelaziti i na međunarodnim cestovnim prijelazima. Isto tako, svi oni mogu ostati u pograničnom pojasu susjedne zemlje bez prijave prebivališta do sedam dana, koji se može produljiti do 30 dana. Ipak, bez obzira na sve navedene pogodnosti, za sada interes za izdavanje propusnica nije velik, a znatnije povećanje interesa ne očekuje se niti u sljedećem razdoblju.

Dnevni list