BiH nedovršena i nedefinirana kvazidržava, ne zna se kakva će biti njezina budućnost

Ruski stručnjaci su na temelju analiza dokumenata američke CIA, ruske službe GRU i ekspertnih skupina na čijem se čelu nalaze Zbignjev Brzezinski i Samuel Hantigton načinili kartu "Nove Europe" koja donosi mnoge promjene u Europi.

-Može netko misliti što hoće o zapadnom Balkanu, o tome kakvi se procesi odvijaju, ali je činjenica da danas imamo situaciju da se Albanija izravno naslanja na Kosovo koje je praktični etnički "čisto", ai Kosovo i Albanija se naslanjaju na zapadnu Makedoniju koja je također etnički "čista" - kazao je Mirosavljević.

Tako da je, kaže, samo pitanje vremena, previđanja i određenih međunarodnih okolnosti "kada će doći do stvaranja jedne albanske države na Balkanu".

Što se tiče drugih država i procesa, Mirosavljević ističe da to prije svega ovisi od najvećih svjetskih sila, njihovih geostrateških interesa, koje samo mogu ubrzati ili usporiti neke određene procese koji se odvijaju i koji nisu nimalo daleko od ove karte za koju se tvrdi da potječe iz ruskih izvora.

U slučaju BiH, koje nema na toj karti, Mirosavljević kaže da je "javna tajna, samo je stvar tko o tome više ili manje govori, da je BiH nedovršena i nedefinirana, kvazidržave, koju je teško usporediti s nekom drugom državom u Europi".

-Država koja ima toliku administraciju, toliko malih državica u sebi, koje se nazivaju kantoni, toliko vlada i toliko suprotnih političkih interesa, jednostavno je trenutno država za koju se ne zna kakva će biti njezina budućnost - rekao je Mirosavljević.

U karti se navodi da će serija velikih teritorijalnih promjena početi u Britaniji, gdje će Škotska ubrzo nakon referenduma proglasiti neovisnost, što će predstavljati inicijalnu kapislu za ujedinjenje Irske, piše ruski "Express".

Značajne promjene će se dogoditi na Pirinejskom poluotoku koje je već sada duboko uzdrmano ekonomskom krizom, s obzirom na to da Španjolska ima najveću stopu nezaposlenosti od svih zemalja EU.

Zato će, kako predviđaju ruski eksperti, Katalonci i Baski proglasiti neovisnost od Španjolske, što će imati posljedice iu susjednoj Francuskoj, gdje će početi "raspad multikulturalizma".

Na jugu Francuske oko Marseillesa će nastati islamska država, a oblast Loren sa centrom u Strasbourgu priključit će se Njemačkoj. Dodaju da će u ovakvoj situaciji neovisnost proglasiti i Korzika.

Raspašće se i Belgija, a Flamanci će se priključiti Nizozemskoj, dok će se Italija raspasti na bogati sjever i siromašni jug, a Sardinija i Sicilija će proglasiti neovisnost.

Značajne promjene granica opet će pretrpjeti Balkan gdje će teritoriju Bosne i Hercegovine podijeliti Srbija i Hrvatska, dok će, da bi se umirila Turska, nastati velika Albanija koju će činiti Albanija, Kosovo i dio zapadne Makedonije.

Očekuju i da će veći dio svojih granica proširiti Mađarska koja će, kako navode, povratiti dio svoje nekadašnje teritorije koja sada pripada Rumunjskoj kao i sjeverni Banat.

Tužna sudbina, smatraju ruski analitičari, očekuje i Poljsku, koja će morati odreći dijelova teritorija poslije serije novih sporazuma između Rusije i Njemačke.

Bjelorusija će nestati i postat će dio Rusije, kao i dijelovi baltičkih država i Ukrajine. Velike promjene se očekuju i na Kavkazu, jer se smatra da Rusija neće moći zadržati Čečeniju i Dagestan.

Ruski znanstvenici navode da su naizgled neprikosnovene granice europskih zemalja manje stabilne nego što to sada izgleda jer sve naznake pokazuju da mapa Europe mora pretrpjeti promjene.

Ruski stručnjaci ističu da opseg promjena ovisi o mnogo faktora, a prije svega od socijalne i političke nestabilnosti.

fena