VI STE PITALI Doktor Arapović odgovara na pitanja roditelja koja su postavili putem našeg portala

Jurica Arapović
Jurica Arapović

Školska godina je počela, a s njom i druge aktivnosti kod naše djece. U nikad čudnijim okolnostima, pod nikad viđenim mjerama djeca sjedaju u školske klupe. Roditelji imaju "tisuću" pitanja. Brojni od njih žele za djecu školovanje u normalnim uvjetima, bez maski i distance. Na pitanja koja su roditelji postavili portalu hercegovina.info, odgovor smo potražili kod prof. dr. Jurice Arapovića.

Koliko puta dijete može ići u samoizolaciju?

"Onoliko puta koliko je to potrebno po epidemiološkim kriterijima. Zato bi maske trebale biti važne kod djece i pod pretpostavkom uredne tjelesne temperature i bez simptoma bolesti, pa nek je i pozitivan bris na virus SARS-CoV-2 tjedna da je dijete asimptomatsko ili presimptomatsko, tada samoizolacija nije nužna za ostale učenike ili nastavnike. I baš iz tog razloga djeca bi trebala nositi maske i držati distancu u školskim klupama. No, to  kod nas nije slučaj prvih 5 razreda kod djece koja nisu obavezna nositi masku. S druge strane smatram opravdano pitanje roditelja zašto maska nije obavezna od 6. do 9. razreda, kada to preporučuje i Federalni stožer (citiram „stariji učenici“) te SZO/UNICEF. Kada je u pitanju obveza nošenja maske, tu imamo podijeljena mišljenja između naša dva entiteta, kao i mnogih europskih država.  Ako uzmemo u obzir nekoliko znanstvenih radova objavljeni u prestižnim svjetskim časopisima zadnjih dana, mišljenja sam da bi maske kod djece značajno prevenirale izostanke i samoizolaciju."

Može li nošenje vizira zamijeniti masku?

"Nikako, vizir bez maske ne znači ništa. I po smjernicama WHO-a maska je najvažnija i samo ako se nosi vizir u kombinaciji s maskom onda je dijete sigurno. S tim da nošenje vizira po meni stvara dodatnu nelagodu djeci, a nastavnicima bi bilo preporučeno uz masku nositi i vizir. Trenutno se preporučuju platnene maske koje su za djecu prihvatljivije, mogu se izraditi po mjeri i sl.“

Koliko samoizolacija i nošenje maski utječe na djetetov psiho-fizički razvoj, s obzirom na zatvorenost?

"Što se tiče psihosomatskog razvoja on bi mogao biti narušen. Zato se kod skroz male djece ne preporučuje nošenje maski. S druge strane, samoizolacija nije doslovni zatvor za dijete. Dijete može izaći ispred kuće u dvorište, družiti se s roditeljima i naći neki sadržaj u kući koji će im skratiti to vrijeme. Možemo misliti i na pozitivan efekt, možda će djeca nakon cijele ove situacije biti jača. Možda će im ovo ostaviti neku sliku koliko se valja štiti, prati ruke i brinuti o svome zdravlju. Naglašavam iz svoga iskustva da su djeca odgovorni prema Covidu koliko su to i njihovi roditelji."

Je li upotreba dezinficijensa štetna za djecu?

"Alkohol 70 postotni ne bi trebao biti štetan za ruke. Naravno štetan je za sluznice, stoga ga se ne preporučuje konzumirat (smijeh). Kad mene pitate, od dezinficijensa za ruke favoriziram alkohol. Naravno da danas postoje razne patvorine takozvanih dezinficijensa koje sadrže raznih kemikalija, ali i oni ne bi trebali biti štetni obzirom da moraju imati odobrenje agencije za lijekove prije upotrebe. Od svega danas postoji rizik, no, mislim da tu nema velike bojazni po zdravlje u prvom redu kože."

Dolazi nam i sezona gripe i viroza. Hoće li se djeca testirati kako bi se utvrdio njihov tip?

"To će biti moguće, u kojem obujmu za sada ne znam. Kod djece će biti teško razlikovati ove dvije bolesti jer im je simptomatologija slična. S druge strane cijepljenje djece protiv gripe u našoj populaciji se ne provodi. To je još jedan moment koji komplicira posljedično kliničko isključenje gripe kod febrilnog djeteta u zimskom periodu. Naravno, ovisno o težini kliničke slike djeteta varirat će dijagnostička mogućnost. Lakši tipovi bolesti se vjerojatno neće moći testirati. No, ponavljam, ukoliko se budu nosile maske i poštovale druge epidemiološke mjere bit će manje i ostalih infekcija, viroza i ostalih bakterijskih bolesti. Sve se te bolesti prenose na sličan način kao i Covid."

Retestiranje djece nakon 14 dana?

"Ono nije potrebno. Iako mislim da će se to kroz dogledno vrijeme skraćivati na desetak dana kao i druge viroze. Testovi za Covid su jako skupi i trebamo biti racionalni u njihovoj upotrebi."

Treba li se nastavno osoblje i treneri češće testirati ili samo kada osjete neke simptome?

"Moje mišljenje je da se djeca ne bi smjela miješati, a to su svakako treninzi unutra koji su veliki rizik za infekciju, kao i putovanje školskim ili linijskim autobusom te produženi boravci u odgojnim ustanovama. Ako da, to treba uskladiti po preporukama. Sve se može uz malo dobre volje. Po meni je nelogično da se tjelesni odgoj ne izvodi u školama ili se ne izvodi na adekvatan način, a u isto vrijeme djeca idu na treninge i miješaju se s drugom djecom. Što se tiče testiranja, ono bi trebalo biti rezervirano samo za simptomatske bolesnike."

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.