VELJA NEVOLJA "Vučić je tražio razne usluge"

Velja Nevolja Aleksandar Vučić
KRIK

Šef beogradske kriminalne grupe Veljko Belivuk, koji je osumnjičen za više brutalnih likvidacija, govorio je u Tužiteljstvu Srbije o svom navodnom odnosu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha Srpske napredne stranke.

Kako piše Mreža za istraživanje korupcije i kriminala (KRIK), Belivuk je ispričao da su Vučić i njegovi suradnici od njega tražili više usluga – da kontrolira da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsjednika, da zastrašuje one koji su organizirali prosvjede protiv vlasti, osigura mir na Paradi ponosa, ali i da utječe na taksiste da otkažu prosvjede protiv aplikacije za prijevoz "CarGo", stoji u transkriptu Belivukovog saslušanja.

On je prvo kratko ispričao da nije kriminalac nego "vođa navijača" i da nije odgovoran za ubojstva, otmice i šverc droge, ali nije htio odgovarati na pitanja tužitelja o tome. Samoinicijativno je, međutim, počeo govoriti o odnosima s ljudima iz vlasti.

"Odlučio sam lijepo da kažem sve o svom odnosu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom, prijateljima, kumovima i svim ostalim političarima koji su od nas tražili usluge, a sada se prave da se ne poznajemo i peru ruke od nas", rekao je Belivuk tužitelju.

On je tijekom gotovo polusatnog saslušanja nabrojao različite usluge koje je navodno činio za predsjednika i njegove ljude i naveo imena članova SNS-a s kojima se viđao. Rekao je da je kontakt s Vučićem održavao najviše preko huligana Aleksandra Vidojevića, poznatijeg kao Aca Rošavi, koji je prijatelj Vučićevog sina, ali i da se s Vučićem navodno nekoliko puta i osobno vidio.

Zaprijetio je i da će u budućnosti ispričati još detalja "ako se određeni ljudi ne opamete".

Belivuk je ispričao tužitelju i da je član Srpske napredne stranke od 2011. godine.

Osumnjičen je da stoji iza pet brutalnih ubojstava, jednog mučenja i dilanja droge, a fotografije obezglavljenih i iskasapljenih tijela njegovih žrtva predstavnici vlasti su u više navrata objavljivali u javnosti. Belivukov klan smatra se jednim od najbrutalnijih u regionu.