VELEPOSLANSTVO SAD-a "Šokirani smo i zgroženi zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića"

Bakir Izetbegović
Hercegovina.info

Američko veleposlanstvo u BiH danas je oštro osudilo izjave čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je izjavio da su se Bošnjaci "prebrojali" i da su svjesni svoje vojne snage.

U objavi na Twitteru veleposlanstva SAD stoji da su "šokirani i zgroženi" zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića koji su, kako se to moglo predvidjeti, prouzročili podjednako neprihvatljiv odgovor Milorada Dodika.

"U 2022. godini građani BiH zaslužuju bolje od lidera koji pozivaju na etničke podjele i potiču etničke napetosti. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na općem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda. Istinska posvećenost suradnji i kompromisu, a ne implicitnoj prijetnji pribjegavanjem nasilju, potrebni su za rješavanje problema ove zemlje koji se pogoršavaju", stoji u izjavi, prenosi Hina.

Što je rekao Izetbegović?

Reakcija je to na Izetbegovićev istup na predizbornoj tribini SDA u mjestu Hadžići pokraj Sarajeva gdje je izjavio da Bošnjaci imaju pripremljen odgovor "za ne daj Bože".

"Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate", kazao je Izetbegović. Iz oporbe su mu odmah odgovorili da neprimjereno huška na rat, a u brojnim reagiranjima političara iz Republike Srpske prevladale su ocjene da to čini samo zbog izbora.

Dodik je pak Izetbegoviću poručio da mora računati s time da za najgore scenarije i Srba ima dovoljno.