Veleposlanik Italije u BiH uručio vrijednu donaciju za bolnice u BiH

Veleposlanik Italije u BiH uručio vrijednu donaciju za bolnice u BiH
FMOH

Veleposlanik Italije u Bosni i Hercegovini Nicolo Minasi uručio je ministru zdravstva Federacije BiH Vjekoslavu Mandiću 200 respiratornih maski koje je donirala Italija, a koje će biti upućene u bolnice u FBiH.

“Donacija je dio pomoći Italije Bosni i Hercegovini koja je među prvima izrazila solidarnost s Italijom u najtežim danima epidemije i naša zemlja danas, konkretnim potezima, uzvraća solidarnost preko jednog posvećenog i integriranog programa”, kazao je Nicola Minasi prilikom uručivanja vrijedne donacije.

Radi se o ideji koju je na početku izvanredne situacije realizirala kompanija "Isinnova" iz Brescie, a koja omogućava da se pomoću 3D štampanja specijalnih ventila ronilačke maske transformiraju u maske na koje se mogu spojiti cijevi s kisikom. Mnoge talijanske zdravstvene ustanove pribjegavaju ovom pomagalu koje se pokazao vrlo učinkovitim i u ublažavanju pritiska na bolnice.

Ministar Mandić zahvalio se veleposlaniku Minasiju na podršci i donaciji od 200 maski za subintenzivnu terapiju, osobito imajući u vidu situaciju s kojom se Italija suočava u ovim trenucima.

S velikim uvažavanjem dočekujemo vašu konkretnu podršku našoj zemlji, osobito uzimajući u obzir da i u ovako teškoj situaciju u Italiji dajete podršku u obliku važne donacije, koja će biti upućena u bolnice na području Federacije BIH”, kazao je Mandić, podcrtavajući kako je “COVID-19 izazvao ogromne posljedice kako zdravstvene tako i ekonomske u cijelom svijetu, pa tako i u naše dvije zemlje”:

“S druge strane, ova pandemija je ukazala na važnost zajedništva i solidarnosti među svim ljudima i državama, i neophodnost ujedinjene borbe protiv virusa. U tom kontekstu, građani i institucije Bosne i Hercegovine iskazale su kroz mnogobrojne aktivnosti solidarnost s Italijom u teškim vremenima borbe protiv Covid-19”, dodao je Mandić podcrtavši važnost inovacije u vremenu pandemije.

Ministar Mandić zahvalio se i firmi ‘Dekatlon’ Italia, potom talijanskoj kompaniji SM3-Trere iz Tešnja koja je prevezla ovu donaciju o svom trošku, kao i inženjerskom timu koji je razvio ovaj sustav, te Svečiluštu u Paviji koji je dao doprinos razvoju ove tehnologije iskazavši spremnost ministarstva za nastavak znanstvene i tehnološke suradnju s ovim Sveučilištem.

Veleoslanik Minasi napomenuo je da su BiH danas dolaze i dvojica talijanskih vojnih liječnika talijanske zdravstvene organizacije u BiH direktno surađivati s lokalnim vlastima kroz posjete bosanskohercegovačkim bolnicama i razmjenu talijanskih iskustava, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

“U suradnji s Ujedinjenim narodima organizirane su i video konferencije na kojima su ljekari iz BiH i Italije imali priliku razmijeniti iskustva. Mi smo u ovome zajedno, zajedno smo jači i vjerujem da će uskoro biti bolje”, kazao je veleposlanik Minasi.