UZURPIRANJE KALDRME U Starom gradu pod UNESCO zaštitom na pješačkoj zoni tjednima stoji zabušen objekt

Objekt Mala tepa Stari grad
Hercegovina.info

U mostarskom Starom gradu koji je pod UNESCO zaštitom ukazao se objekt koji asocira na trafiku na području pješačke zone između dva ugostiteljska objekta.

Zanimalo nas je od Agencije za Stari grad ima li ovaj zabušeni objekt u kaldrmu potrebne dozvole za to te vlasništvo neutvrđenog objekta koji još nije u funkciji. Gradska Služba za inspekcijske poslove nadležna je za ovaj slučaj, a njihov odgovor Agenciji za Stari grad donosimo ispod.

"U vezi Vašeg zahtjeva, iniciranog upitom medijskog portala hercegovina.info, obavještavamo Vas da smo identificirali osobu koja je postavila objekt na javnoj površini u Ul. Mala tepa, te da je postupak inspekcijskog nadzora u predmetu uklanjanja objekta postavljenog bez odobrenja nadležnog organa na predmetnoj lokaciji, u tijeku. O ishodu postupka koji se vodi, blagovremeno ćemo Vas izvijestiti", stoji u odgovoru nadležnih.

Objekt Mala tepa Stari grad

Cijelo područje Starog grada nalazi se na pod UNESCO zaštitom svjetske baštine. Stari most je ponovno otvoren 2004. godine, a on i Stari grad na UNESCO popisu se nalaze od 17. srpnja 2005. godine koji je vodio međunarodni tim stručnjaka za rekonstrukciju Staroga mosta, restauraciju kula Tare i Halebije, Sultan-Selimovog mesdžida i ostalih objekata u spomeničkom kompleksu.

Odbor za svjetsku baštinu je upisao područje Starog mosta, Starog grada Mostar na Listu svjetske baštine UNESCO-a pod kriterijom da s 'renesansom' Starog mosta i njegovog okruženja, simbolična snaga i značenje grada Mostara – kao izuzetnog i univerzalnog simbola suživota zajednice različitog kulturnog, etničkog i religijskog porijekla – učvršćuje i jača, uz naglasak na neograničenim naporima ljudske solidarnosti za mir i moć suradnje pri suočavanju s teškim katastrofama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.