UŽAS U ISTANBULU Nepoznata žena izazvala masakr? Na klupi je ostavila torbu i otišla

Teroristički napad Istanbul
Yasin AKGUL/AFP

Najmanje šest osoba poginulo je, a 81 je ranjena u eksploziji koja je u nedjelju oko 14:20 sati po lokalnom vremenu zatresla Ulicu İstiklal u četvrti Beyoğlu u Istanbulu u Turskoj.

U trenutku napada je u Istanbulu tamo je sletjela naša novinarka Maja Kuzmanović koja nam je javila da je od šestero poginulih, četvero smrtno stradalo na licu mjesta, a dvoje na putu prema bolnici. Dvije su ranjene osobe u teškom stanju.

  • Prema snimci s nadzornih kamera jedna je osoba, pretpostavlja se ženska, sjela na klupu s torbom, da bi se ubrzo digla i udaljila ostavivši torbu na klupi. Nekoliko minuta kasnije došlo je do eksplozije, kaže Kuzmanović prenoseći navode turskih medija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan eksploziju je nazvao "podlim napadom" te rekao da će se počinitelji biti kažnjeni, prenosi Jutarnji list.

- Počinitelji će biti kažnjeni. Uvjeravam sugrađane da će ih snaći kazna koju zaslužuju - rekao je predsjednik Erdoğan te dodao da će napori da se Turska i njezin narod poraze pomoću terorizma propasti.

Ministar pravosuđa Bekir Bozdağ rekao je da se eksplozija u Ulici İstiklal, velikoj šetnici prepunoj trgovina i restorana koja podjednako popularna i među turistima i među lokalcima, smatra terorističkim napadom.

- Trenutno smatramo da se radi o terorističkom napadu koji se dogodio kao posljedica detonacije bombe - rekao je ministar Bozdağ te dodao da do sada prikupljene informacije sugeriraju da je za napad zaslužna jedna žena.

I predsjednik Erdoğan i potpredsjednik Turske Fuat Oktay rekli su da sve upućuje na to da je eksplozija rezultat terorističkog napada.

  • Kada sam čuo detonaciju, smrznuo sam se, ljudi su se prestrašili, pogledavali su se. Nakon toga su počeli bježati. Što drugo možete napraviti - rekao je Mehmet Akus, 45-godišnji djelatnik jednog restorana.

Hitne su službe na lice mjesta stigle odmah nakon eksplozije, a avenija je promptno zatvorena. Društvenim su mrežama ubrzo počele kružiti snimke koje su napravili prolaznici, ali i one koje su načinile sigurnosne kamere. Na jednoj od njih može se vidjeti da se nakon eksplozije u zrak vinuo veliki plamen. Korisnici društvenih mreža kažu da su trgovine u aveniji zatvorene odmah nakon napada.

Napadu u Ulici İstiklal istraživat će osam tužitelja i dva viša tužitelja. Mediji o eksploziji ne smiju istraživati, što je u Turskoj uobičajeno. Iza zabrane stoji želja da se spriječi širenje lažnih vijesti i panike među građanstvom. Društvene mreže i platforme Twitter, Instagram, Facebook i YouTube trenutno nisu dostupni.

Promet u Istanbulu trenutno teče normalno.

Brojni strani dužnosnici izrazili su sućut Turskoj. Premijer Kyriakos Mitsotakis Grčke, s kojom Turska trenutno nije u najboljim odnosima, rekao je da ga je vijest o napadu šokirala i rastužila.

Turska je u razdoblju od 2015. do 2017. bila metom niza terorističkih napada koje su izveli bombaši Daeša i grupe povezane s Kurdistanskom radničkom strankom.

Prema zasad dostupnim informacijama, nema službenih podataka da je u eksploziji u Istanbulu stradao netko od hrvatskih državljana, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP). MVEP je priopćio da hrvatsko veleposlanstvo u Ankari, zajedno s generalnim konzulatom u Istanbulu, prati situaciju te je u stalnom kontaktu s nadležnim tijelima.

MVEP je priopćio da je ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman u ime ministarstva i svoje osobno izrazio turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu sućut te nadu u brz oporavak ozlijeđenih. Naglasio je kako su Hrvatska i hrvatski narod solidarni s Turskom i svim njenim građanima.