UZ POSEBAN UVJET Hrvati u Zambiji moraju naći nove jamce

Hrvati u Zambiji
Stafrance Zulu/Cropix

Hrvati u Zambiji, koji su dvaput uhićeni zbog optužbi za pokušaj trgovine djecom koju su posvojili iz Konga, iz pritvora u Ndoli bit će pušteni da se brane sa slobode nakon što ispune sve uvjete. Druga jamčevina u iznosu od oko 1000 dolara po osobi neće sama po sebi biti dovoljna, već moraju naći 16 zambijskih državljana koji će jamčiti za njih, piše Jutarnji.

Podsjetimo, to su morali i prije nego što su prvi put pušteni da se brane sa slobode.

Nova sutkinja u postupku prošli je utorak osmero hrvatskih državljana pustila da se brane sa slobode uz ispunjavanje nekoliko uvjeta. Morali su uplatiti jamčevinu od 20.000 zambijskih kvača po osobi, odnosno oko 1050 dolara, položiti putne isprave u Uredu za imigraciju i regulirati privremeno boravište u Zambiji gdje će čekati novo ročište koje je zakazano za 1. ožujka. Prema pisanju nekih domaćih medija, zambijski državljani ovaj put moraju biti zaposlenici renomiranih organizacija, što god to značilo. 

Hrvate je u zambijskom pritvoru danas pokušao posjetiti hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak, ujedno i veleposlanik u Afričkoj uniji, ali zatvorske vlasti nisu dozvolile potpuni posjet, već samo kraći susret.

"Zambijske vlasti postrožile su primjenu pravila za posjete hrvatskim državljanima za sve osim njihovih odvjetnika branitelja", kažu iz Ministarstva.

Iduće ročište zakazano je za 1. ožujka. Ovaj put sudski proces vodi nova sutkinja, Jennipher Bwalya. Optužnica protiv osmero Hrvata i ovog se puta odnosi na pokušaj trgovine djecom iz Konga na teritoriju Zambije, no uz Hrvate sada je optužena i imigracijska službenica.

Tko je viša imigracijska službenica koja je sad optužena s Hrvatima

Konkretno, radi se o višoj službenici zambijske imigracije u Ndoli, Gloriji Sakulengi (36), Zambijki iz Kapomba. Ona je s osmero Hrvata optužena za trgovinu djecom u pokušaju. U optužnici se navodi da je Sakulenga u prosincu s četiri hrvatska para trgovala s četvero djece u dobi od jedne do tri godine. 

Kelvin Silwimba, odvjetnik koji zastupa Hrvate, tražio je od suda da hrvatskim parovima odobri jamčevinu te da se tijekom novog suđenja brane sa slobode. Imigracijska službenica već je puštena uz jamčevinu, javlja AP. 

Novi postupak

Podsjetimo, u novom postupku, koji je pokrenut nakon što je prethodno suđenje obustavljeno, postoji i važna novost. Sada je uz optužnicu protiv četiri hrvatska para podignuta optužnica i protiv službenice imigracije u zračnoj luci Ndola. I Hrvati i imigracijska službenica optuženi su za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju sukladno čl. 3A st. 1. i čl. 12. zambijskog zakona protiv trgovine ljudima.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb. Optužnicom se četiri para teretilo za pokušaj trgovine djecom unutar granica Zambije s ciljem eksploatacije premda nije jasno na kakvu se točno eksploataciju misli. 

Suđenje je počelo početkom siječnja, a 23. siječnja osmorka je puštena da se brani sa slobode, nakon što je ispunila sve uvjete koje je sud za to bio odredio. 

Novo uhićenje

Prošli tjedan je tužitelj povukao optužnicu protiv njih, što je sudac prihvatio i prekinuo suđenje, uz napomenu da nije riječ o oslobađajućoj presudi. Hrvatima je naloženo da u 48 sati napuste zemlju.

U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu zambijske imigracijske službe. Vraćeni su u isti pritvor u Ndoli u kojem su bili i ranije.