Usvojena Vojvođanska deklaracija: Oporba tvrdi da Vojvodina ide putem neovisnosti

Kako je javio dopisnik agencije Anadolija (AA), za Deklaraciju je glasalo 75, a protiv 21 zastupnik Skupštine Vojvodine.

Na današnjoj 17. sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Ištvan Pastor, nazočilo je 113 od 120 zastupnika. Uoči rasprave o Prijedlogu deklaracije, koja se vodila više sati, zastupnicima pokrajinskog parlamenta obratio se predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić koji je negirao optužbe opozicije da Deklaracija ima za cilj separatizam, piše index.

"Za tren oka vraćaju se devedesete. Iste one scene, iste one riječi zbog kojih je i dan danas ova zemlja na začelju Europe. Zanemaruju se činjenice, izvrću se teze, prešućuju se istine. Diže se strahovita huka i galama iz samo jednog i jedinog razloga, da se ne bi čuo jedan glas - naš glas", rekao je Pajtić koji je dužnosnik Demokratske stranke (DS).

Izjavio je da zastupnici parlamentarne većine slušaju građane i da se zbog toga se ova "famozna Deklaracija" našla na dnevnom redu. Pajtić je ocijenio i da je Skupština Vojvodine jedini regionalni parlament koji raspravlja o tome trebaju li se poštovati Ustav i zakoni ili ne treba i dodao da "ne bi smjelo biti ni povoda za ovakvu raspravu u državi koja se nada datumu za početak pregovora o pridruživanju Europskoj uniji".

Pajtić je podsjetio da je Ustavni sud Srbije osporio preko 20 nadležnosti pokrajine Vojvodine i "da i dalje mislimo da se Vojvodina sastoji od "Srijema, Banata i Bačke".

On je naglasio da je Deklaracija dio preostalog korpusa prava i nadležnosti koji su, kako je rekao, nesporna.

"Deklaracija se tiče svih građana Vojvodine. Kada bismo dobivali onoliko sredstava koliko nam po Ustavu pripada, mogli bismo zaposliti pet puta više ljudi i imali bismo mnogo više investicija. Ali, kada smo danas u situaciji da nam se, kada izuzmemo transferna i namjenska sredstva, za razvoj vraća manje od 100 dinara mjesečno po glavi stanovnika, i ponavljam, manje od 100 dinara mjesečno po Vojvođaninu, o kakvom boljem životu možemo govoriti?", upitao je predsjednik vojvođanske vlade i poručio onima koji misle da će Vojvodina šutjeti da - grdno griješe.

Tijekom osmosatne rasprave Deklaraciju su oštro kritizirale oporbene desničarske stranke, optuživši skupštinsku većinu da stvara neovisnu državu Vojvodinu, vraća joj nadležnosti iz 1974. godine, te stvara put za odcjepljenje poput Crne Gore.

Šef zastupničke grupe oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović rekao je da se njegova stranka bori protiv stvaranja "neovisne države Vojvodine". "To je opasan politički pamflet koji sadrži neke više, neke manje opasne teme", rekao je Mirović. Sa zahtjevom da Bojan Pajtić podnese ostavku i da se povuče Deklaracija, zastupnici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije predali su danas na Vladi Vojvodine 160.000 potpisa.