USVOJEN REBALANS Svi proračunski korisnici u ŽZH dobit će po 1000 maraka pomoći

Skupština ŽZH
Skupština ŽZH

Skupština ŽZH usvojila je po hitnom postupku, na 3. sjednici održanoj u ponedjeljak u Širokom Brijegu, drugi rebalans proračuna za 2022. godinu koji je uvećan za 10.577.792 KM te iznosi 120.177.240 KM.

Od ovih više od 10,5 milijuna maraka, 3.312.000 KM bit će izdvojeno za saniranje sudskih izvršenja i presuda. Dobra vijest je i da će svi korisnici proračuna u ŽZH dobiti jednokratnu novčanu pomoć., a za tu stavku će biti izdvojeno više od 2,5 milijuna KM.

Glavni naglasci ovog proračuna su uvećanje naknada troškova uposlenih. Svi proračunski korisnici dobit će po 1.000 KM kako bismo donekle ublažili izrazite inflatorne učinke općenito na životni standard. Za tu stavku izdvojeno je 2.504.800 KM. Druga bitna stavka, gdje smo odradili veliki posao i nastavit ćemo podjednako velikim koracima, je saniranje sudskih izvršenja i presuda koji terete naš račun. Ta stavka je uvećana 3.312.000 KM, izjavio je za portal Jabuka.tv ministar financija i dopresjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević.

Ministar je izdvojio i još neke stavke koje su osjetnije uvećane.

Isto tako uvećane su stavke za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar u iznosu od 500.000 KM, kapitalni prijenosi nižim razinama vlasti dakle našim gradovima i općinama za 950.000 KM te 300.000 KM za Razvojnu agenciju ŽZH. Također, zbog ogromnog broja zahtjeva i projekata koji nam dolaze iz naših mjesnih zajednica s prostora četiriju jedinica lokalne samouoprave – za tu stavku bit će izdvojeno još 250.00 KM. Isto tako i vjerske zajednice za 80.000 KM. I to bi bila suština ovih izmjena i dopuna proračuna, zaključio je ministar Kraljević u izjavi za portal Jabuka.tv.

Zastupnica Marija Lovrić (HSP dr. Ante Starčević) podnijela je dva amandmana koje je Vlada i Skupština ŽZH odbacila.

Lovrić je predložila da se od tekućih sredstava 100.000 KM preusmjeri za tekuće prijenose za žene u poduzetništvu te da se iz tekućih prijenosa za udruge 140.000 KM preusmjeri za stipendije studentima (80.000 KM) te za naknadu za predškolski odboj i obrazovanje (60.000 KM).

Spomenuta zastupnica podnijela je u inicijativu da se oslobodi plaćanje markica odnosno premije zdravstvenog osiguranja umirovljenike s minimalnim mirovinama te osobama s invaliditetom čija naknada nije povećana od 2009. godine.

Zatražila je koliko je upisanih studenata na Sveučilištu u Mostaru po svim fakultetima pojedinačno u 2022./2023. te da se usporedi broj s protekle dvije akademske godine s obzirom da je Vlada ŽZH jedan od osnivača Sveučilišta. Istaknula je da bi trebalo sufinancirati studente iz ŽZH koji studiraju na mostarskom Sveučilištu kojeg je istaknula da ima najskuplje školarine te je naglasila da zbog toga mladi iz ŽZH odlaze studirati u Split i Zagreb.

Zastupnica HDZ-a 1990 Antonija Banožić tijekom zastupničkih pitanja, primjedbi i prijedloga upitala je ministricu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružicu Mikulić je li postignut dogovor sa sidnikatima uposlenih u srednjim i osnovnim školama te je li potpisan kolektivni ugovor.

Zanimalo ju je i hoće li učenici na vrijeme poći u drugo polugodište ili će doći do štrajka. Ministrica Mikulić rekla je da će pismeno odgovoriti.

U raspravi se javio i zastupnik Tomislav Bandić (HRS) koji je najavio da će biti suzdržan tijekom glasovanja o rebalansu s obzirom da nije sudjelovao u radu Skupštine kada je donešen proračuna za 2022. godinu. Također, uputio je sugestiju ministarstvu financija da u idućim proračunima opisni dio bude puno jasniji.

Tijekom točke zastupnička pitanja, Bandić je predložio rukovodstvu Skupštine ŽZH da se sve sjednice snimaju kamerama te da video snimke budu dostupne na YouTubeu u cilju transparentnosti.

Podsjećamo, od prošlog saziva Skupštine ŽZH vrši se samo magnetofonsko snimanje. Audio snimka s ove sjednice dostupna je OVDJE.

Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu po hitnom postupku usvojen je s jednim glasom protiv i jednim suzdržanim kao i Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna ŽZH za 2022. godinu čime je završena treća sjednica Skupštine ŽZH.