URANILI Hrvatski narodni sabor krajem veljače o demografskoj revitalizaciji s posebnim naglaskom na mlade

Hrvatski narodni sabor, HNS BiH, HDZ BiH, Hrvati u BIH, Bosna i Hercegovina
HNS BiH

Glavno vijeće (GV) Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na sjednici održanoj u ponedjeljak, 17. siječnja, u Mostaru prihvatilo je izvješće voditeljice Stručnog tima o tijeku izrade nacrta Nacionalne demografske strategije i revitalizacije.

Članovi GV-a dali su u raspravi određene prijedloge, a voditeljica stručnog tima Mirjana Milićević izvijestila je da se u drugoj polovini veljače planira konferencija na kojoj će biti govora o demografskoj revitalizaciji s posebnim naglaskom na mlade, priopćeno je iz Ureda za informiranje GV HNS-a.

Voditelj tima za pripremu Pravilnika o dodjeli priznanja i nagrada HNS-a Bariša Čolak podnio je izvješće o dosadašnjem tijeku izrade Pravilnika. Glavno vijeće nakon rasprave, prihvatilo je izvješće uz prijedloge i sugestije stručnom timu za nastavak rada na nacrtu Pravilnika.

"Vijeće je informirano od članova pregovaračkog tima o tijeku pregovora o izmjenama Izbornog zakona koji su trenutno u tijeku. Izražena je puna podrška pregovaračkom timu HNS-a na dosadašnjim aktivnostima i nastavku pregovora", prenosi Fena.

GV HNS-a naglašava kako treba doći do izmjena Izbornog zakona sukladno temeljnom načelu Ustava, načelu konstitutivnosti i pune jednakopravnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju.

Također, osuđuju svaki pokušaj opstrukcije pregovora izmjena Izbornog zakona i pokušaj zadržavanja statusa quo zbog rizika nastavka i produbljivanja političke krize. Glavno vijeće očekuje da se kroz ograničene promjene Ustava i Izbornog zakona implementiraju presuda Ustavnog suda BiH - U 23/14 i presuda Europskog suda za ljudska prava na način da se osigura legitimno političko predstavljanje sva tri naroda, a da se svim građanima omogući kandidiranje za sve izborne funkcije.