UPOZORENJE GRAĐANIMA Liječnik iz SKB Mostar pojavljuje se u lažnim oglasima

Josip Paladino lažni oglas
Screenshot

"Upozoravamo građane i pacijente na posljednje učestale lažne oglase o čudotvornom preparatu za 'čišćenje krvnih žila' koji nedopušteno koriste izjave i fotografije neurokirurga prof. dr. sc. Josipa Paladina.

Lažno oglašavanje te krađa identiteta i zloupotreba imena jednog od najuglednijih hrvatskih neurokirurga, kao i ranije drugih liječnika, s ciljem obmanjivanja i potencijalnog ugrožavanja zdravlja javnosti, za svaku je osudu struke i postupanje nadležnih institucija. Sukladno tome, Ministarstvo zdravstva će pokrenuti aktivnosti prema drugim ministarstvima u čijim nadležnostima je navedena problematika", istaknuo je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministarstvo zdravstva dodatno ukazuje na sve češću pojavu lažnih i netočnih oglasa o takozvanim ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama. U takvim oglasima i tekstovima se često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih liječnika kao što je vidljivo u posljednjem primjeru intervjua u kojem se čak neurokirurg Paladino predstavlja kao kardiolog, promicatelj alternativne medicine i autor knjiga na temu bioenergije, zdravlja i joge te odgovara na pitanja izmišljenih pacijenata.

Pored toga, nužno je upozoriti građane da kupnja lijekova putem interneta, oglasnika ili elektroničke pošte može ozbiljno ugroziti zdravlje osobe koja ih je uzela. Stoga je iz sigurnosnih razloga preporučljivo nabaviti lijek isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), na temelju čega zadovoljavaju postavljene stroge zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti.

„Svjesni postojeće pojave dezinformiranja i obmanjivanja javnosti, posebice na društvenim mrežama, podizanje razine zdravstvene pismenosti jedna je od posebnih reformskih mjera u području prevencije i edukacije građana u okviru sveobuhvatne reforme s pacijentom u fokusu. Iz tog razloga uveli smo tri glavna pravca prevencije kroz Preventivne zdravstvene preglede, reviziju i uvođenje novih Nacionalnih preventivnih programa te međuresorni projekt 'Javne ustanove – Prijatelji zdravlja' u sklopu kojih građani imaju priliku spriječiti i pravovremeno liječiti potencijalne bolesti, ali i osvijestiti svoju ulogu u brizi za vlastito zdravlje. Stoga, u kontekstu aktualnog lažnog oglašavanja, pozivam građane i pacijente da promisle dva puta prije nego što počnu koristiti određeni proizvod i slušaju svoje liječnike koji su jedini siguran putokaz prema ozdravljenju i očuvanju zdravlja“, zaključio je ministar Beroš.