ULOVLJEN "MORSKI ĐAVO" Uhvatili jednu od najvećih riba u Jadranu pa dobili osudu

morski đavo,jadransko more,riba,zaštićena vrsta
Instagram / Podgorički vremeplov

Na Instagram profilu Podgorički vremeplov "okačena" je fotografija iz Bigove, na kojoj se vidi manta, navodno "ulovljena mrežom na preko 100 metara dubine".
Manta je podrod velikih raža, može dosegnuti i 7 metara u širinu, a zbog specifičnog oblika zovu je i "morski đavo".

"Manta je jedna od najvećih riba koje žive u oceanima. Zbog neobičnog rasporeda prsnih peraja, koje formiraju svojevrsne rogove na glavi, manti je pripisan naziv 'morska đavolja riba'. Ali nemaju ništa 'đavolsko' u svom načinu života i ponašanju. Oni su mirna i smirena bića, kao i oni koji se hrane planktonom, cijedeći ga iz vode. Riba manta poznata je po svojoj sposobnosti da skače visoko iz vode (na visinu od jedan i po metar). Kada krupna jedinka nakon skoka padne u vodu, čuje se zvuk sličan grmljavini, koji se čuje nekoliko milja u blizini", navedeno je uz fotografiju.

Ipak, umjesto pohvala i čestitki koje su vjerojatno očekivali, ribolovci su dobili osudu javnosti zbog fotkanja s mrtvom životinjom jer je "žalosno ubiti ovu ribu". I jeste - mante su još od 2011. strogo zaštićene u međunarodnim vodama kao "ranjiva vrsta s povećanim rizikom od izumiranja" i mnoge zemlje zabranjuju lov na mante.

Sadržaj se učitava...