UKRAJINA "Bjelorusija je naručila printanje 50.000 poziva za mobilizaciju"

Rat u Ukrajini
EPA

stožer Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je došao do informacija da je vojni komesarijat bjeloruske oblasti Brest objavio natječaj za tiskanje 50.000 poziva za mobilizaciju s rokom do kraja ove godine. 

"Prema dostupnim informacijama, vojni komesarijat regije Brest raspisao je natječaj za tiskanje 50.000 poziva za mobilizaciju s rokom do 31. prosinca tekuće godine", piše Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine u dnevnom izvješću", prenosi Index.

Bjelorusija tvrdi da se ne želi izravno uključiti u rat, ali dopušta da ruski vojnici budu stacionirani na njezinom teritoriju, koji je Rusija koristila kao pozadinsku bazu za invaziju na Ukrajinu krajem veljače.

Minsk i Moskva najavili su u listopadu zajedničke vojne snage, a ukrajinska vojska zabrinuta je zbog "rastuće prijetnje" nove ruske ofenzive iz Bjelorusije.

Ukrajina gradi zid na granici s Bjelorusijom

Podsjetimo, Ukrajina je u petak objavila da gradi armirano-betonski zid i druge vrste barikada na granici s Bjelorusijom. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko rekao je da je zid od 3 kilometra, prekriven bodljikavom žicom, podignut u regiji Volin, na granici s Bjelorusijom.

Kijev navodi da Bjelorusija i dalje predstavlja prijetnju. Postavljene su i vreće s pijeskom, a kopaju se i rovovi, kazao je Timošenko. "To nije sve, ali nećemo otkrivati detalje", istaknuo je dužnosnik.

Dodao je da su u tijeku i drugi radovi u regijama Rivne i Žitomir, koje također graniče s Bjelorusijom. Timošenko je objavio fotografije zaštitara kako odmataju bodljikavu žicu uza zid koji se činio višim od dva metra.

Ukrajinski ministar obrane rekao je Reutersu da i dalje postoji prijetnja iz Bjelorusije, ali da su tamošnje snage "u pasivnom položaju". Ukrajinska granica s Bjelorusijom duga je više od 1000 km.