VIDEO  Ukidanje akciza i smanjenje cijena za bh. vlast nije hitno

Dragan Čović
D.S./Klix.ba

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio da na današnjoj sjednici po hitnom postupku razmatra prijedlog o ukidanju akciza na gorivo, javlja Klix.

Postojala je opća, ali ne i entitetska većina da se ovaj prijedlog razmatra po hitnom postupku.

Od 14 prisutnih delegata, njih 10 je podržalo da se razmatra po navedenom postupku, dok su četiri delegata bili protiv. Iz Federacije Bosne i Hercegovine je devet delegata bilo za, a iz Republike Srpske jedan delegat je bio za, dok su četiri bila protiv hitne procedure.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZ) je izjavio da će se Kolegij ovog doma konzultirati po ovom prijedlogu. Sjednici nije nazočio jedan od zamjenika predsjedavajućeg Bakir Izetbegović (SDA).

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je prošlog tjedna prihvatio ukidanje akciza na gorivo. Riječ je o prijedlogu SDP-a koji podrazumijeva da stopa akciza iznosi 0 posto.

Ukidanje akciza je predloženo zbog intenzivnog poskupljenja nafte na domaćem tržištu, a što je za posljedicu imalo poskupljenje svih potrepština.

Održavanje hitne sjednice Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine je inicirao delegat SDP-a Denis Bećirović. Na današnjoj sjednici nije razmatrano sniženje stope PDV-a za životne potrepštine na pet posto te rast stope PDV-a za luksuz na 22 posto. Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je prošlog tjedna prihvatio ove izmjene.

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine bi izmjene stope PDV-a trebao razmatrati 24. ožujka. Trenutno postoji jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto.

Magazinović šokiran

Zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine i jedan od predlagača Prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama Saša Magazinović kazao je kako je "šokiran stavovima pojedinih delegata koji ilustriraju potpunu diskonekciju od realnosti i realnog života", prenosi N1.

“Razumijem da nije isto voziti privatno i službeno vozilo. Postavljati pitanje hitnosti u ovom trenutku je zapravo najbolja ilustracija da ti ljude žive u nekom paralelnom univerzumu, da čak ne komuniciraju sa svojim komšijama, prijateljima, sugrađanima. Najglasniji, gospodin Špirić, ne znam je li 20 godina litar goriva iz svog džepa nasuo, ali je uspio naći da je ovo protuustavno, protuzakonito i ne znam što sve. Klub SNSD-a je jedini koji se protivio hitnom postupku i vjerojatno suštini zakona o ukidanju akciza navodeći kao argumente izostanak stavova različitih institucija. Pri tome potpuno ignoriraju da je predsjednik Vlade RS podržao, da nema premijera u državi koji je rekao da je proračun već u suficitu jer se prikuplja više sredstava nego što je planirano, ne kao rezultat ekonomskog razvoja, već kao rezultat inflacije i rasta cijena, pa se prikuplja više PDV-a. Propuštena je prilika da danas bude usvojena odluka da gorivo bude jeftinije od 0,30 do 0,45 KM po litru. Žao mi je zbog toga”, rekao je Magazinović.

Podsjetimo, sjednica Doma naroda PSBiH trajala je sat vremena i okončana je nakon što nije bilo entitetske većina za razmatranje izmjena zakona o akcizama po hitnom postupku. Protiv su bili delegati SNSD-a, a nije moglo doći do usuglašavanja jer se Bakir Izetbegović nije pojavio na sjednici.