UHIĆENJA U DUBAIJU Pao Tito rodom iz BiH, otkrile ga poruke sa Sky aplikacije

Amfetamin droga ilustracija
Droga/Ilustracija

Na zahtjev nizozemskog javnog tužiteljstva, u Dubaiju su uhićena dvojica muškaraca pod sumnjom da su umiješani u veliku međunarodnu trgovinu drogom. Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) bit će upućen zahtjev za izručenje obojice osumnjičenih.

Jedan od uhićenih je i državljanin BiH. Navodno je riječ u narkobosu Edinu Gačaninu Titu, prenosi Avaz. Gačanin godinama živi u Dubaiju odakle kontrolira trgovinu kokainom.

Četrdesetogodišnji bh. državljanin uhićen je u Dubaiju u okviru velike međunarodne policijske akcije usmjerene protiv krijumčara kokaina.

EUROPOL je priopćio da je tijekom istrage uhićeno ukupno 49 osumnjičenih. Njih su europske policije i američka DEA označile "visokim metama" koje su formirali ono što je poznato kao "superkartel" koji je kontrolirao oko jedne trećine trgovine kokainom u Europi.

Gačanin nije samo osumnjičen za uvoz velikih količina kokaina. On je također osumnjičen za (pripremanje) uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju lijekova stizale su preko luke Antwerpen i imale su kompaniju u Nizozemskoj kao krajnju destinaciju.
Osumnjičeni je vjerojatno imao važnu vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. Ovo uključuje seriju od približno 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine s odredištem u Nizozemskoj.

Zbog poruka na Skyu sumnja se i da je muškarac kao organizator, broker i financijer umiješan u uvoz 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južnoafrička Republika) u Rotterdam.

Drugi osumnjičeni je 37-godišnji muškarac nizozemske i marokanske nacionalnosti. Progoni ga Državno tužiteljstvo Rotterdama zbog uvoza tisuća kilograma kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021. godine, učešća u kriminalnoj organizaciji, pranja velikih količina novca, službene korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga o njemu počela je kriptiranim porukama sa Sky aplikacije.

Riječ je o teškim kaznenim djelima koja ukazuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antwerpen i Rotterdam. Uhićeni muškarac je osumnjičen za važnu koordinirajuću ulogu u uvozu kokaina. Bio je pod međunarodnom tjeralicom od travnja 2022. godine i tražen je od strane svih zemalja članica Interpola, piše Avaz.