FOTO/VIDEO  U zatvorskoj tučnjavi preko 100 mrtvih i 80 ozlijeđenih, 400 policajaca vraća kontrolu

Ekvador, nasilje, zatvor

Najmanje 116 osoba poginulo je u tuči suparničkih bandi u zatvoru u Ekvadoru, kažu dužnosnici, što je  najgore zatvorsko nasilje u istoriji zemlje. Najmanje pet zatvorenika obezglavljeno je u sukobima u utorak u gradu Guayaquil, dok su drugi ustrijeljeni. Zapovjednik policije Fausto Buenaño kaže da su zatvorenici bacali i granate.

Bilo je potrebno 400 policajaca da povrate kontrolu nad zatvorom u kojem se nalaze zatvorenici povezani s globalnim narko bandama, prenosi BBC. Lokalni mediji izvještavaju da su pobunu naredile moćne meksičke bande za trgovinu drogom koje djeluju u Ekvadoru. Direktor zatvorske službe u Ekvadoru Bolivar Garzon rekao je lokalnom radiju da je situacija "užasna".

"Jučer je policija preuzela kontrolu, ali sinoć je bilo drugih pucnjava, drugih stvari, eksplozija, a danas ujutro smo preuzeli potpunu kontrolu, ulazimo u paviljone u kojima je došlo do sukoba i otkrivamo još tijela",  rekao je Garzon.

To je posljednji u nizu smrtonosnih incidenata u kojima su se članovi suparničke bande borili za kontrolu zatvora. U veljači je u smrtonosnoj tuči ubijeno 79 zatvorenika.

Kaznionica Litoral, gdje se u utorak navečer dogodila smrtonosna tuča, smatra se jednom od najopasnijih u zemlji.

Više od 80 zatvorenika je ozlijeđeno.

Predsjednik Guillermo Lasso proglasio je vanredno stanje u zatvorskom sistemu zemlje.