U UTORAK SASTANAK SVIH SINDIKATA Zdravstveni djelatnici u HNŽ-u pokreću proceduru za generalni štrajk

Zdravstveni radnici prosvjedna šetnja ljeto 2023
Hercegovina.info

Zdravstveni djelatnici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji uskoro kreću sa svim zakonskim procedurama kako bi stupili u generalni štrajk. U ponedjeljak 21. kolovoza istječe 90 dana otkada su zatražili postupak mirnog rješavanja spora oko Kolektivnog ugovora, a za sada ništa nisu uspjeli dogovoriti s Vladom Hercegovačko-neretvanske županije. Točno prije mjesec dana zdravstveni djelatnici su održali štrajk upozorenja prosvjednom šetnjom i dolaskom ispred zgrade Vlade HNŽ. 

Zdravstveni radnici prosvjedna šetnja ljeto 2023

Razlog štrajka bio je odugovlačenje s postupkom mirnog rješavanja spora oko Kolektivnog ugovora kojeg su zdravstveni djelatnici zatražili još 3. srpnja, 45 dana nakon isteka roka u kojem, prema riječima zdravstvenih djelatnika "Vlada HNŽ i resorni ministar zdravstva nisu ništa učinili da sa Sindikatom započnu postupak pregovaranja i zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva", rekli su tada za Hercegovina.info Sindikati.

Sada kreću u sve zakonom potrebne procedure.

"U utorak 22. kolovoza održat će se sastanak predstavnika sindikata svih zdravstvenih ustanova u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Na istom ćemo utvrditi poslove koje je potrebno po zakonu raditi za vrijeme generalnog štrajka. Nakon toga krećemo u generalni štrajk kojeg je potrebno najaviti deset dana ranije. Želimo ispoštovati svaku zakonsku proceduru kada je u pitanju generalni štrajk", kaže za Hercegovina.info predsjednik Nezavisnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ivica Anić.

Zdravstveni radnici prosvjedna šetnja ljeto 2023

S obzirom na to da je pred nama vikend pa je nemoguće da se nešto promjeni, pitali smo Anića očekuje li da ipak početkom sljedećeg tjedna može doći do nekog dogovora s Vladom HNŽ-a na što je kratko i jasno rekao:

"Ma kakvi", odgovorio je Anić.

Podsjetimo, Zdravstveni radnici u HNŽ-u nedavnim prosvjednim šetnjama u Mostaru poručili su Vladi HNŽ-a kako žele potpisivanje novog kolektivnog ugovora i povećanje plaća od 30 posto ili će, najavili su, stupiti u generalni štrajk

Iz Vlade kažu kako su spremni sudjelovati u financiranju jednom trećinom iznosa, a isto traže i od ZZO-a HNŽ-a i ostalih osnivača – Vlade FBiH kao i općina i gradova. Sindikatima bi tijekom dvije godine trebalo isplatiti više od 55 milijuna KM za ukupno povećanje plaća za 30 posto. Vlada HNŽ od poslodavaca je zatražila isto još prije dva tjedna, no sindikati smatraju kako se radi samo o odugovlačenju.

Prema nekim informacijama, zdravstveni djelatnici u ŽZH uskoro trebali potpisati Kolektivni ugovor prema kojem će im satnica biti podignuta na 2,81 KM, dok je u HNŽ-u ona i dalje najmanja u Federaciji i iznosi 2,30 KM, te se nalazi čak ispod najmanje zakonski propisane koja iznosi 2,31 KM.

Zdravstveni radnici prosvjedna šetnja ljeto 2023

U generalni štrajk tako bi uskoro moglo stupiti oko 3900 zdravstvenih djelatnika u ovoj županiji, a on bi trebao ovaj put biti još veći i masovniji s obzirom na to da će u štrajk i Dom Zdravlja Mostar (sa svojim svim područnim ambulantama) te Dom zdravlja Čitluk.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.