FOTO  U selo kod Mostara bacili 7 aparata za disanje i ostali medicinski otpad

Kuti Livač, Mostar, medicinska oprema, Smeće

Mještani naselja Kuti u večernjoj šetnji zatekli su veću količinu medicinskog otpada u kontejneru. Ostali su zatečeni jer se radi o mjestu u kojem se svi međusobno dobro poznaju te nema drugog razloga osim da je otpad neadekvatno odložen s namjerom.

Pomagala za disanje, kolica i druga ortopedska pomagala.

"U srijedu navečer smo šetali kroz naselje i primijetili dosta zapakiranih paketa u kontejneru, što je bilo čudno. Tu živi 5-6 obitelji, ne može to biti njihovo smeće. Na paketima je pisalo 'lomljivo, oprez - Mostar'. Na smeću su također i kolica te druga razna pomagala", priča nam mještanin ovog sjevernog mostarskog naselja.

Kuti Livač,Mostar,medicinska oprema,Smeće

Odloženi otpad prema deklaracijama i naljepnicama je pripadao ili je kupljen od tvrtke Bauerfeind koja je specijalizirana za ovu vrstu usluga.

Kuti Livač,Mostar,medicinska oprema,Smeće

Kakav je aspiratorni uređaj kojeg su građani našli ispred svojih kuća?

Radi se o koncentratoru kisika – DeVilbiss 525 KS. Na službenim stranicama Bauerfeind može se pronaći više informacija o ovom uređaju koji služi kao dopunska terapija kisikom pri zasićenosti 93 % (+/- 3 %). Uređaj koristi zrak iz okoline i filtriranjem te pročišćavanjem isporučuje zadanu vrijednost u litrima u minuti. Maximalna isporuka ovih uređaja je 5,0 L/min, a minimalna 0,50 L/min.  Na uređaj se instalira boca-ovlaživač koja služi za dodatno ovlažavanje kisika, na bocu se instalira kanila, putem koje se isporučuje kisik do korisnika.



Mještani ovog naselja već su navikli na ekološke probleme budući da godinama vode borbu protiv kamenoloma zbog čijeg rada će brojne obitelji u skorijoj budućnosti morati napustiti svoje domove, a prema njihovima predviđanjima direktno je ugroženo preko 60 obitelji.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.