VIDEO  U NEUM STIŽE POJAČANJE Pregovorima se pridružuje Interresorna radna grupa za izborne reforme

U NEUM STIŽE POJAČANJE Pregovorima se pridružuje Interresorna radna grupa za izborne reforme
BHRT

Danas se u Neumu nastavljaju pregovori o izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima će se pridružiti i članovi Interresorne radne grupe za izborne reforme. Na ove pregovore neće doći predstavnici stranaka iz Republike Srpske neće doći.

Podsjetimo, jučerašnji pregovori trajali su cijeli dan, a prema prvom presjeku, koji su iznijeli službenik Ministarstva inostranih poslova SAD za izbornu reformu u našoj zemlji Matthew Palmer i direktorica pri Europskoj službi za inozemne poslove Angelina Eichhorst, ima mjesta za optimizam, mada to nije tako izgledalo nakon izjava domaćih političara poslije sastanaka u Sarajevu.

Istaknuli su hitnost da se rješenje pronađe i rekli da u domaćim političarima imaju partnere koji su posvećeni traženju rješenja.

Angelina Eichhorst, europska posrednica u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona, ističe da su sve stranke posvećene ovom procesu, javlja BHRT.

Sadržaj se učitava...

"Većina stranaka je ovdje, i vladajućih i oporbenih. Dobro je čuti više različitih stavova. Od jutros radimo na integracijskom paketu, 70 stranica ima, jako su važne ove izmjene i osjećamo da su sve stranke posvećene. Puuno toga je na stolu, razgovori se nastavljaju. Drago nam je da smo ovdje i nadamo se konstruktivnom nastavku razgovora", ističe Eichhorst.

Američki predstavnik Matthew Palmer istakao je da je atmosfera pozitivna i da slijede razgovori s članovima Interresorne radne grupe. Izrazio je očekivanja da budu tu i stranke iz RS.

"Zadovoljstvo je biti ovdje u Neumu, ovo je prilika da stranke zajedno naprave promjene ka jačanju demokracije u BiH. Do sada, stranke su pristupile razgovoru u pozitivnom maniru. Paket integriteta je jako zahtjevan u tehničkom smislu. Paralelno s razgovorima između lidera, tu su i eksperti koji pomažu da riješimo neka teža pitanja. Svi su jako ozbiljno posvećeni ovim razgovorima kako bi se poštivao dogovor koji bi mogao biti predstavljen u parlamentu i dobiti većinu. Tu su i predstavnici ODIHR-a i Venecijanskog ureda. Što god bude dogovoreno bitno je da budu u skladu s njihovim preporukama i standardima. Ima dosta posla ali dobro smo počeli", izjavio je Palmer.

Eichhorst je također istaknula da su predstavnici stranaka svjesni hitnosti koju zahtijevaju izmjene Izbornog zakona BiH.

"Ako pogledamo prošlu godinu i sada, kada smo gospodin Palmer i ja bili, vidimo ne samo da ima volje i spremnosti za različita viđenja, nego da postoji zaista osjećaj za hitnost. Vjerujem da su svi lideri koji su ovdje posvećeni da institucije moraju funkcionirati i da nam treba rješenje. Oprezan optimizam postoji", navodi Eichhorst.