FOTO  U Mostaru obilježen Svjetski dan dijabetesa

Svjetski dan dijabetesa
Hercegovina.info

Danas je u Mostaru, ispred Hrvatskog doma ''Herceg Stjepan Kosača'', obilježen Svjetski dan dijabetesa. Tim povodom, predstavnici Udruge studenata zdravstvenih studija - HSSA besplatno su građanima mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. studenoga svake godine u više od 170 država svijeta još od 1991.godine, kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontroliranog širenja bolesti.

Diabetes mellitus ili šećerna bolest je stanje povišene količine glukoze (šećera) u krvi. Jedan je od najbrže rastućih zdravstvenih izazova u 21. stoljeću.

Prema podacima Internacionalne dijabetes federacije (IDF) broj odraslih koji žive s dijabetesom je preko tri puta povećan posljednjih dvadeset godina. IDF procjenjuje da 9,3% odraslih starosti 20-79 godina i 1,1 milijun djece  i  adolescenata mlađih od 20 godina živi s dijabetesom, te  da  će do 2030. godine 578 milijuna odraslih širom svijeta živjeti s dijabetesom.

Iako je započeo proces prikupljanja podataka oboljelih od dijabetesa u Federaciji BiH putem prijava, registar još uvijek nije zaživio. U 2020. godini, u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti je registrirano 72.797 oboljenja, što je više nego u 2019. godini (64.594).