U MOSTAR NISU NI DOLAZILI Kineski respiratori u bolničkim skladištima, istekla im upotrebna dozvola

respiratori
Birn

Iz nekoliko zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH naveli su da su respiratori, zbog čije je nabave nedavno nepravomoćno osuđen i entitetski premijer Fadil Novalić (SDA), u skladištu su ili su vraćeni nabavljaču.

Riječ je o 100 respiratora kineskog proizvođača, koje je Vlada FBiH na početku pandemije koronavirusa kupila za 10,5 milijuna KM, a koji su bili namijenjeni za bolnice. Radio Slobodna Europa (RSE) je objavila kako im je u nekoliko zdravstvenih ustanova, koje su kontaktirali, rečeno da su respiratori u skladištu ili da su vraćeni nabavljaču.

U Županijskoj bolnici Zenica, koja je dobila 12 ovakvih uređaja, istaknuli su kako ih ne koriste, jer nemaju potrebe za njima. Tvrde da su ih upotrebljavali tijekom pandemije.

Korišteni su na odjelima, za funkcije koje su se mogle koristiti. Nisu upotrebljavani u intenzivnim njegama. Sada su uskladišteni, dodaju.

U pojedinim bolnicama su naglasili kako nikada nisu prihvatili ove respiratore, a to su bolnice u Novoj Biloj i Bihaću, Opća bolnica “Abdulah Nakaš” u Sarajevu i Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru. U Bolnici “Safet Mujić” u Mostaru su istaknuli kako ih nikada nisu dobili.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla su naveli kako ih nikada nisu upotrebljavali te da se nalaze u skladištu. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nisu odgovorili na upit RSE gdje se trenutačno nalaze i koja je njihova namjena.

Verifikacija, odnosno dozvola za uporabu respiratora, istekla je prije više od godinu. To znači da bi, bez njezine obnove, korištenje bilo nezakonito.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je u slučaju “Respiratori” početkom travnja premijera Novalića nepravomoćno osudio na četiri godine zatvora, suspendiranog ravnatelja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka na šest godina zatvora, Fikreta Hodžića, vlasnika tvrtke “Srebrena malina” preko koje je izvršena nabavka, na pet godina zatvora te mora platiti kaznu od 200.000 KM i mora vratiti 690.000 KM, ukoliko presuda postane pravomoćna.

Dopremijerka i ministrica financija FBiH Jelka Milićević (HDZ) je oslobođena optužbi.

Osim što je za tužiteljstvo sporan način nabave, osporavaju i same uređaje. Vještačenjima je utvrđeno kako nisu za intenzivnu njegu, nego za pomoć prilikom prijevoza pacijenta do bolničkog odjela.

Grupa anesteziologa na KCUS-u, njih 17, su prije dvije godine upozorili ravnateljicu ove zdravstvene ustanove Sebiju Izetbegović da respiratori nisu upotrebljivi za liječenje oboljelih od koronavirusa. Tužiteljstvo Županije Sarajevo je tragom njihovih navoda formiralo predmet.