U jednom dijelu BiH zakonski regulirani električni romobili, njihova brzina, dobna granica. U drugom dijelu države kako tko hoće

U jednom dijelu BiH zakonski regulirani električni romobili, njihova brzina, dobna granica. U drugom dijelu države kako tko hoće

Republika Srpska zakonski je regulirala kretanje lakih osobnih električnih vozila na putevima. Vlasnici trotineta imaju ih obavezu registrirati te platiti 20 KM za identifikacijsku potvrdu i naljepnicu.

Ministarstvo prometa i veza RS-a izmjenama entitetskog Zakona o sigurnosti prometa na putevima koji je na snagu stupio još prošle godine, predvidjelo je reguliranje korištenja električnih trotineta/romobila i ostali lakih električnih vozila.
Ranije ovoga mjeseca na snagu je stupio Pravilnik o načinu i postupku izdavanja identifikacijske potvrde vlasnicima takvih vozila.

"Zakon predviđa da je vlasnik dužan platiti troškove izdavanja identifikacijske potvrde i naljepnice u iznosu od 20 KM", piše Klix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim registracije, u RS-u je regulirana i brzina kretanja trotineta/romobila po trotoaru do 6 kilometara na sat, dok za svaku bržu vožnju građani moraju koristiti prometnicu.

Lako električno vozilo definirano je kao vozilo na točkovima koje se djelomično ili potpuno koristi kao motorno vozilo za prijevoz jedne osobe koje se potpuno ili djelomično napaja iz samostalnog izvora energije sa ili bez sustava samobalansiranja, te ima napon baterije do 100 VDC, odnosno integrirani punjač sa ulazom za baterije do 240 VAC.

Urbana mobilnost 

Laka osobna električna vozila zakon razvrstava u četiri klase:

Klasa 1 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 6 km/h, bez sustava samobalansiranja i sjedišta

Klasa 2 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25 km/h, bez sustava samobalansiranja i sjedišta

Klasa 3 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 6 km/h, sa sustavom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta

Klasa 4 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25 km/h, sa sustavom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta.

Lice koje koristi lako električno vozilo mora posjedovati potvrdu i naljepnicu, imati više od 14 godina, posjedovati potvrdu o poznavanju propisa o sigurnosti prometa, te za vrijeme vožnje nositi zakopčanu zaštitnu kacigu.