U DVIJE GODINE Evo koliko su migranti u HNŽ počinili kaznenih djela, a koliko ih je uhićeno

Migranti sjene ilustracija
Ilustracija

Službenici policijskih uprava i policijskih postaja na području Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) pored redovnih zadataka, obavljaju i zadatke koji se odnose na migrante.

Ukupan broj migranata koji je boravio na području HNŽ tijekom 2020. godine po procjenama IOM-a i procjeni policije bio je 680 osoba, a tijekom prošle godine taj broj iznosio je 179. U 2020. godini kontrolirano je 245 migranata, a u 2021. godini 63 migranta.

U 2020. godini ukupno je 11 migranata uhićeno na području HNŽ, a prošle godine uhićeno je šest takvih osoba. Broj kaznenih djela počinjenih od strane migranata u protekle dvije godine bio je po 15 godišnje. Pretprošle godine migranti su u HNŽ počinili 13 prekršaja, dok prošle godine nije evidentiran nijedan.

Kada je u pitanju broj incidenata koji su počinili migranti, policija je u 2020. godini zabilježila 16, a prošle godine sedam takvih slučajeva. U 2020. godini 17 migranata je vraćeno iz susjednih država, dok prošle godine nije zabilježen niti jedan takav slučaj.

Tri akcije su izvedene u 2020. godini vezanih za krijumčarenje ilegalnih migranata, a prošle godine nije bilo takvih akcija, dok je broj migranata predanih u imigracijski centar ili Službu za poslove sa strancima u 2020 godini bio 114, a 2021. godine taj broj bio je 18.

U izbjegličko - prihvatnom centru (IPC) Salakovac kod Mostara, a koji se nalazi na području Policijske postaje Mostar sjever, stalno se nalazi do 270 migranata, s tim da jedni dolaze, a drugi odlaze, te se brojka stalno mijenja, potvrđeno je za Hercegovina.info iz MUP-a HNŽ.

Policijska uprava Mostar je pratila sva događanja po pitanju migranata, po potrebi su iz PU Mostar kontaktirali sa ovlaštenim osobama ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima, te službenicima za ministarstva za ljudska prava, te uposlenicima IPC Salakovac, te su stanje po tom pitanju držali pod kontrolom.

U 2021. godini pa do sredine siječnja 2022. godine, evidentirano je 15 događaja u kojima je sudjelovalo 28 migranata. Na području PU Mostar registrirano je da je boravilo 169 migranata, a službenici policije su kontrolirali njih 28. Od strane migranata iz različitih zemalja počinjeno je 15 kaznenih djela, dok je 15 osoba iz te populacije predano u imigracijski centar ili Službu za poslove sa strancima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.