TURIZAM, OBTNIŠTVO I USLUŽNE DJELATNOSTI Imenovano koordinacijsko tijelo za izradu prijedloga mjera ublažavanja

Vlada HNŽ
Vlada HNŽ

Na telefonskoj sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je niz bitnih programa, uredbi, odluka i rješenja, koje se prije svega tiču potpore gospodarstvu i jedinicama lokalne samouprave, priopćila je Vlada HNŽ-a.

Tako je usvojen Plan i program Uprave za ceste Ministarstva prometa i veza za 2020. godinu u iznosu od 11.640.353,03 KM, a zbog izvanredna stanja prouzročena koronavirusom bit će realizirani samo prioritetni projekti, pri čemu će se voditi računa o usklađivanju prihoda s rashodima.

Vlada je usvojila i Odluku o Programu utroška sredstava za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji je utvrđen Proračunom za 2020. godinu s pozicije namjenska sredstva vodnih naknada za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 3.176.515,60 KM. Sredstva iz ove Odluke bit će utrošena za obveze stvorene prema Programu utroška za 2019. godinu, a Odluka o sufinanciranju projekata u 2020. godini, bit će donijeta naknadno, ovisno o epidemiološkom stanju u Županiji.

Također je usvojena i Odluka o Programu utroška novčanih sredstava za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji s kriterijima raspodjele sredstava ''Poticaj za poljoprivredu'' u iznosu od 1.320.000,00 KM, a naglašeno je kako je Vlada spremna, u suradnji s Ministarstvom, osigurati i dodatna sredstva za ovu nakanu.

Vlada je donijela Odluku o preraspodjeli i utrošku novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ za 2020. godinu Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, koja su namijenjena za izmirenje dodatnih troškova nastalih pojavom COVIDA-19.

Za tu nakanu izdvojeno je 300.000,00 KM (Općoj bolnici Konjic i domovima zdravlja: Čitluk, Mostar, Stari Grad Mostar, Konjic, Jablanica i Čapljina).

Zbog pogoršana epidemiološkog stanja, Zavod za javno zdravstvo HNŽ imao je potrebu povećati nabavu dezinfekcijskih sredstava, te angažirati dodatni kadar za obavljanje dezinfekcijskih poslova. U tu svrhu, na ime povećanih troškova poslovanja i nabave zaštitne i druge opreme, te sredstava za dezinficiranje Vlada je donijela Odluku o odobravanju utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ za 2020. godinu u iznosu od 60.000,00 KM.

Također , Vlada je donijela Odluku o preraspodjeli i utrošku novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ za 2020. godinu Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ koja će biti dodijeljena Regionalnom odboru MDD ''Merhamet'' i ''Caritasu'' Biskupija Mostar – Duvno i Trebinje – Mrkan za nabavu prehrambenih i higijenskih artikala za socijalno ugrožene kategorije pučanstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 KM.

Donijeta je i Odluku o imenovanju Koordinacijskog tijela HNŽ za izradu prijedloga mjera za ublažavanje štetnih posljedica prouzročenih pandemijom koronavirusa (COVID-19) na one gospodarske djelatnosti koje nisu obuhvaćene ovim programima i odlukama, pri čemu se prije svega misli na: turizam, obrtništvo i uslužne djelatnosti.

Posebice je naglašeno kako sve donijete mjere trebaju biti usuglašene s mjerama viših i koordinirane s mjerama nižih razina vlasti, od kojih se očekuje da u pripravi, a prije konačnog usvajanja zakonskih rješenja i mjera za prevladavanje krize, prihvate primjedbe naše županije.