TRESLA SE BRDA… Poslodavci kratkih rukava, nakon dva mjeseca donijeli zakon koji jamči tek 244 marke doprinosa

Nezaposlenost
Ilustracija / hercegovina.info

Mnoge narodne izreke mogle bi se povezati s današnjim usvajanjem Korona zakona na Domu naroda. Spominjali smo već onu „crkni magarče“, pa ćemo upotrijebiti onu drugu „tresla se brda, rodio se miš“.

Dva mjeseca od prvog slučaja koronavirusa, i početka zamrzavanja života i gospodarstva u Federaciji imamo zakon koji jamči tek 244,85 maraka po zaposlenom, ukoliko poslodavac dokaže pad promet od 20 posto. Minimalne plaće nema.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH kaže da isplata doprinosa za minimalne plaće nije nešto što će izvući domaće gospodarstvo. „I broj otkaza u Federaciji govori da je pomoć i zakašnjela i nedostatna“, kaže Smailbegović.

Dodaje da su sve oči uprte u županije na kojima se sada kako će dalje reagirati i pokušati pomoći poslodavcima.

Jedinice lokalne samouprave tražile su minimalnu plaću. Predsjedništvo SOGFBiH, kako je potvrdila predsjednica Vesna Travljanin već početkom travnja pozvalo je Vladu Federacije BiH i županijske Vlada da hitno donesu kompletan set konkretnih mjera (po resorima) za očuvanje radnih mjesta i spas gospodarstva na području Federacije BiH, uvažavajući i prijedloge Predsjedništva Saveza i da se te mjere upute u parlamentarnu proceduru.

Zahtijevali su da Vlada FBiH Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica osigura subvencioniranje minimalnih plaća uposlenicima u poslovnim subjektima, kojima je obustavljen, onemogućen i zabranjen rad. To se nije dogodilo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.