TRAŽE NAKNADU ŠTETE Proizvođači peleta tužili BiH zbog zabrane izvoza

TRAŽE NAKNADU ŠTETE Proizvođači peleta tužili BiH zbog zabrane izvoza
Shutterstock

Više proizvođača peleta tužilo je BiH tražeći naknadu izgubljene dobiti zbog višemjesečne zabrane izvoza.

Podsjećamo, zbog energetske krize i divljanja cijena Vijeće ministara BiH je polovicom prošle godine zabranilo izvoz drveta i proizvoda od drveta.

Zabrana je trajala sve do kraja siječnja ove godine, a proizvođači peleta su u više navrata izražavali nezadovoljstvo zbog toga ističući da su im dovedeni u pitanje već ugovoreni poslovi s ino kupcima. Najavljivali su i tužbe, a te najave sada su i ostvarili.

„Određena grupa proizvođača je podnijela tužbu prema Sudu BiH s ciljem naknade tete. Zabranom izvoza nam je napravljena ogromna šteta. Izgubili smo kupce i tržište, morali smo vraćati primljene avanse iz inozemstva i na kraju ne znamo kuda će uopće ova industrija ići dalje“, kazao je za CAPITAL predstavnik proizvođača peleta Goran Ivanović.

Kazao je kako je zabrana izvoza išla na štetu velikog broja proizvođača.

„Naše procjene pokazuju da je ovom odlukom direktno pogođeno između 50 i 80 poduzeća u BiH“, rekao je on.

Inače, u Republici Srpskoj je do kraja ožujka na snazi odluka Vlade RS kojom je cijena peleta ograničena na 480 KM plus PDV.

Ivanović kaže da više nema potrebe da se cijena ograničava jer je ovo mrtva sezona.

„Ovo je razdoblje kada su nam ranije ino kupci dolazili i financirali gotovo cijelu proizvodnju jer tvrtke moraju platiti kredite, plaće radnika i ostale obveze, a jednostavno prodaje na domaćem tržištu u ovom razdoblju nema“, istaknuo je on.

Tajnik Udruge šumarstva i prerade drveta u Gospodarskoj komori RS Lazo Šinik također je potvrdio da su pojedini veliki proizvođači podnijeli tužbe protiv BiH.

„Smatraju da im je tom odlukom nanesena šteta jer su već imali ugovorene poslove s ino kupcima i izgubili očekivanu dobit“, kazao je Šinik.

On je kazao i da smatra da domaći kupci ne trebaju plaćati pelet kao oni iz razvijenih europskih zemalja te da bi država, u slučaju da opet bude donosila slične mjere, to morala raditi na drugačiji način kako bi se izbjegle ovakve situacije.

Iako je zabrana izvoza donesena kako bi se stabiliziralo domaće tržište i smirilo “divljanje” cijena, malo tko je osjetio bilo kakve benefite.